Marja Oosterveen 25 JAAR BEHEERDER VAN DE REGENBOOG

‘Gastvrouw zijn voor iedereen’


Op zondag 14 januari heeft de Protestantse Gemeente Zoetermeer-Zuid tijdens de kerkdienst afscheid genomen van Marja Oosterveen. Zij is ruim vijfentwintig jaar beheerder geweest van Kerkelijk Centrum De Regenboog aan de Nathaliegang in Rokkeveen. Reden genoeg voor een interview.

Marja vertelt hoe het allemaal is begonnen. Bij de ingebruikname van De Regenboog door de Hervormde gemeente Rokkeveen in 1998 werd haar door de toenmalige predikant Hans van Walsum gevraagd of zij samen met twee echtparen het beheer op zich wilde nemen. In de montessorischool waar de Hervormde gemeente aanvankelijk kerkte, was blijkbaar opgevallen dat Marja Oosterveen, toen al actief betrokken bij de koffiedienst, een dienstbare instelling had. Vanaf het moment dat de Gereformeerde kerk vanuit De Wijngaard besloot samen met de Hervormden in De Regenboog verder te gaan, kreeg zij het agendabeheer toegewezen en deed zij het beheer in haar eentje. Met de gereformeerden steeg ook het aantal vergaderingen, vooral van werkgroepen.

Topper
Marja was binnen de Protestantse Gemeente Zoetermeer de eerste beheerder en koster, die geen salaris meer kreeg maar dit werk als vrijwilliger op zich nam. Zij benadrukt dat zij het vele werk niet heeft kunnen doen zonder de hulp van andere vrijwilligers, op wie zij altijd een beroep kon doen.
Samen met haar man Don reed zij regelmatig naar de Makro en Sligro om inkopen te doen voor de verzorging bij bruiloften, verjaardagsfeesten, uitvaarten en gemeentebijeenkomsten met onder andere de barbecues tijdens de jaarlijkse start van het seizoen. De ‘Regenboogwijn’, die zij toevallig in een wijnwinkel in Berkel en Rodenrijs na een wijnproeverij selecteerde, is jarenlang een topper geweest, gezien de vele complimenten. Nu Marja op de leeftijd van 81 jaar (!) het beheer overdraagt, kijkt zij met gemengde gevoelens terug. ‘Het is fijn om meer vrije tijd te krijgen, voor mantelzorg en hobby’s als breien, handwerken, puzzelen en lezen.’ Aan de andere kant zal zij het beheerderswerk zeker missen. Er zijn ook de talloze goede herinneringen aan de afgelopen vijfentwintig jaar.

Vele gesprekken
‘Mijn motto is altijd geweest om gastvrouw te zijn voor iedereen, en als mensen na een vergadering, concert, of verjaardagsfeestje tevreden weggaan, heb ik mijn doel bereikt.’ In het bijzonder denkt Marja daarbij aan de Regenboogconcerten en de bijeenkomsten met de bewoners van de Floriadehof.
Mooie dingen om aan terug te denken zijn ook de verzorging van de maaltijden voor het Inloophuis en vele gesprekken in de keuken. ‘Als de keuken van De Regenboog kon praten, zou ik daarover een boekwerk kunnen schrijven: er is heel veel gelachen, maar ook gehuild en getroost.’

‘Als de keuken van De Regenboog kon praten ...

Helemaal stoppen met het beheer is nog niet aan de orde. Marja zingt sinds 1976 bij oratoriumvereniging Cantate Deo, die sinds een jaar repeteert in De Regenboog. Op de donderdagavonden zal zij het koor van koffie, thee en andere dranken blijven voorzien. En dat idem voor het dameskoor, dat op de donderdagochtenden in De Regenboog zingt. Ook heeft zij aangeboden de vier (!) nieuwe beheerders, Gerard en Wil Bettenhaussen en Flip en Marga Verbrugge, indien nodig te helpen. Toen Marja kort geleden aan ds. Hans van Walsum vertelde dat zij met het beheer gaat stoppen zei hij: ‘Maar kan De Regenboog dan nog wel blijven bestaan?’ Een mooier compliment is nauwelijks denkbaar!

Jan Blankespoor
KiZ-REDACTEUR