GELOOFSONDERWIJS Twaalf jaar geleden zong de toen 10-jarige, blinde en autistische Christopher Duffley het lied ‘Open the eyes of my heart, Lord’. Een vriend attendeerde mij op deze uitvoering van het lied op YouTube. Aangrijpend en indrukwekkend hoe deze jongen met al zijn beperkingen zijn ziel en zaligheid legt in dit lied.

De hartenkreet ‘Open de ogen van mijn hart, Heer’ kan je diep vanbinnen raken. Een gebed voor je zelf, voor je geliefde, voor je kinderen, een gebed voor de wereld waarin we leven. ‘Open mijn ogen, open hun ogen, o God, zodat wij en zij Uw grote liefde gaan zien.’ Die smeekbede, recht uit ons hart, kan je tot tranen toe roeren. Zoals bij elk gebed legt ook dit gebed een grote verantwoordelijkheid bij de zender ervan, bij jou en bij mij, bij ons. Wij kunnen wel vragen om hulp, maar hebben wijzelf er alles aangedaan om te kunnen zien? 
 
Catechese, geloofsonderwijs, kan een belangrijk middel zijn om onze ogen geopend te krijgen. Samen zoekend en tastend door de Bijbel om meer zicht te krijgen op de onmetelijke liefde en trouw van God. Uit diverse onderzoeken blijkt dat er steeds minder gelezen wordt. Onder praktiserende christenen wordt er gemiddeld genomen minder in de Bijbel gelezen. Bij jongeren is deze tendens het sterkst zichtbaar, maar ook bij volwassenen en ouderen daalt de gemiddelde leestijd volgens de onderzoeken. 
Met catechese bieden de geloofsgemeenschappen hun jongeren een gestructureerde vorm van geloofsonderricht aan. Samen nadenken over de relevantie van geloof en kerk voor je persoonlijk leven is daarbij een belangrijk onderdeel. Leren door middel van vraag en antwoord heeft plaatsgemaakt voor een ‘open’ leer­gesprek. De Bijbel als antwoord op concrete vragen van deze tijd is een zoektocht, waarbij de Bijbel ook een ‘tegenspreker’ mag en soms moet zijn. 
 
Open leergesprek waarbij de Bijbel ‘tegenspreker’ mag zijn
 
Aan jongeren leren wat ‘gezag van de Bijbel’ inhoudt is niet eenvoudig. Wel noodzakelijk. Samen de Bijbel lezen en er met elkaar over in gesprek gaan kan verrassend werken. Die oude ‘saaie’ verhalen kunnen zomaar weer tot de verbeel­ding gaan spreken en verrassend relevant zijn voor deze tijd. De begrippen influencer, kunstmatige intelligentie (AI) of cybercrime komen dan wel niet voor in de Bijbel, maar de Bijbel heeft er zeker wat over te zeggen. 
Om dat te zien en te begrijpen moet je op zoek, je openstellen voor de boodschap en je laten verrassen. Dat is een persoonlijk leerproces, maar daar kunnen we elkaar zeker ook bij steunen en begeleiden. Zoals een bekend lied zegt: ‘Samen zoeken naar het plan van onze Heer’. Catechese is zo niet alleen een hulpmiddel om ons de ogen te openen, maar zelfs noodzakelijk. Mijn catechese­tijd ligt inmiddels ver, heel ver, achter mij, maar voor geloofs­onderricht ben je nooit te oud. Samen de Bijbel lezen en zoeken naar de boodschap voor de wereld van vandaag blijft een uitdaging waar je je hele leven mee vooruit kan. Op de meest onverwachte momenten kun je een gebedsver­horing ervaren en worden je ogen heel even geopend. Wat is de God uit de Bijbel toch een geweldige God. 
 
 
Willem van Rumpt 
KiZ-REDACTEUR