OOG VOOR ELKAAR

Buurtmaaltijden voorzien in een behoefte




INTERVIEW Buurtmaaltijden zijn een smakelijke manier van gastvrijheid, waar mensen van verschillende kerken zich graag voor inzetten. Annet Oosterom is er in de Morgensterkerk aan de Nassaulaan van begin af aan bij betrokken.

‘We begonnen met een maaltijd op Tweede Kerstdag, een drie­gangendiner voor mensen die anders alleen zouden zijn op zo’n feestdag. We hebben uitnodigingen verspreid in de wijk rondom de Morgensterkerk. In no time zat de hele benedenzaal vol. Sinds die tijd koken we al zo’n tien jaar om de zes à acht weken op donderdag uitgebreid voor iedereen die zich opgeeft. Vaste gasten nemen ook wel eens mensen spontaan mee, die kunnen er altijd bij. 
Het is inmiddels een grote groep, zestig tot tachtig eters. Oudere en enkele jongere uit Zoetermeer, mensen die blij zijn met gezelschap. Hele levensverhalen hoor je, mensen hebben echt behoefte aan ontmoeting.
Elke groep of tafel met vijftien mensen heeft een eigen tafelheer of -dame, die iedereen van drinken voorziet. Het kookteam bedenkt het menu en verschillende jongeren serveren het eten uit. De tafels zijn van tevoren gedekt en met bloemen versierd. Het mooie is dat iedereen z’n eigen talent kan inzetten en doen waar die goed in is. Zo komt de maaltijd het best tot z’n recht. 
 
‘Je hoopt 
natuurlijk dat het 
ook dieper landt’

De buurtmaaltijd houden we in de kerk. We besluiten altijd met het zingen van het Onze Vader. Zelf mag ik meestal de opening verzor­gen. De ene keer breng ik een vis­hengel mee, een andere keer mijn trouwjurk of een juk met emmers – steeds passend bij het stukje wat ik uit de Bijbel voorlees. Of bijvoorbeeld een vaas met butsen en breuken, om te laten zien hoe waardevol je ondanks alles in Gods ogen bent. Sommigen reageren erop als ik langs loop naderhand. Je hoopt natuurlijk dat mensen het niet alleen een mooi praatje vinden maar dat het ook dieper landt.’
 
Volgende buurtmaaltijden: 3 oktober, 21 november, 26 december, steeds om 17.30 uur. Graag opgeven T 079-316 99 22 b.g.g. 079-785 03 53 E welkom@morgenstergemeente.nl 
 
Marieke van der Giessen-van Velzen
KiZ-REDACTEUR