AMBULANT PREDIKANT DS. ARD VAN DEN BERG:

‘Het is een geschenk dat ik dit mag doen’
INTERVIEW De protestantse wijkgemeente van de Oude Kerk is sinds eind vorig jaar zonder eigen voorganger en nu in de gelukkige omstandigheid dat dominee Ard van den Berg zich als ambulant predikant aan hen verbonden heeft. Dat is per 1 maart 2024 ingegaan.

Op zondag 3 maart werd het ‘ambulante’ in de zin van ‘waarnemend’ al meteen concreet gemaakt, omdat er een gastvoorganger nodig bleek. In deze eredienst werd hij ook voorgesteld aan de gemeente, sprak hij een belofte van verbinding uit en kon de gemeente met hem kennismaken.

Wat is de charme van het ambulant predikant zijn?
‘Voor mij is deze praktijk nog nieuw, maar het heeft een grote aantrekkingskracht. Als gemeente­predikant kom je vaak niet toe aan de dingen die echt je hart hebben. Er ‘moeten’ zoveel dingen omheen die je aandacht vragen en ook nodig hebben. Maar het is niet gezegd dat je daar zelf gelukkig van wordt en het is ook de vraag of je anderen op die manier kunt helpen. Ik ben een nieuw mens geworden nu ik twee jaar gemeentepredikant àf ben. Als ambulant predikant heb ik een afgebakend werkterrein met exclusieve taken: die van pastoraat en crisispastoraat en ik ga twee kringen leiden, de Bijbel­kring voor ouderen en de kring Jonge Gemeenteleden. Ook zal ik bijvoorbeeld de Pesachmaaltijd vieren met kinderen en jongeren in de Stille Week.’

Wat doe je het liefst in dit werk, waar ligt je hart?
‘Mijn hart ligt bij het pastoraat. Daar weet ik me echt toe geroepen. Dat ik daarvoor beschikbaar kan zijn en dat een gesprek van hart tot hart met mensen niet als een sluitstuk hoeft te komen, zo van: ‘O ja, daar wil ik ook nog langs ...’ Misschien heb ik toen ik als predikant begon te naïef gedacht dat ik dat wel in kon richten. Het is een geschenk, een geschenk van God, dat ik dit mag doen.
Ook kringwerk doe ik graag. Goed materiaal kiezen is belangrijk, zodat je stevig kunt focussen. Hoe verhoudt je geloof zich met de maatschappij en hoe sluit je dat aan op de dagelijkse praktijk? Die gesprekken op verschillende niveaus zorgen voor verbinding. Met de kerksluiting in coronatijd heb ik moeite gehad, omdat ik de fysieke samenkomst essentieel vind voor gemeente- zijn. Hoe verdeeld we toen geraakt zijn, dat heeft het geestelijk welzijn onderling geen goed gedaan. Ik ga dan niet voor veilig­heid en of te veel balanceren.
Ik ben dankbaar dat ik hiervoor als ‘lopend’ predikant – ja, ik mag langskomen – vrijgesteld ben en mijn gaven ten volle kan inzetten. Zo wil ik dat wel noemen.’

Marieke van der Giessen-van Velzen
KiZ-REDACTEUR

Foto: Kerkenraadsvoorzitter Jan-Kees Vos en ds. Ard van den Berg op zondag 3 maart in de Oude Kerk.


Ds. Ard (A.A.) van den Berg is 44 jaar. Hij is getrouwd met Jojanneke, ze hebben vier kinderen en het gezin woont in Heinenoord. Hij is afkomstig uit Barendrecht, stond vijf jaar als predikant in Geesteren en Borculo en daarna zeven jaar in Puttershoek. Inmiddels is hij predikant zonder eigen gemeente en twee dagen per week dienstvaardig in de Julianakerk in Scheveningen en twee dagen als ambulant predikant in de Oude Kerk van Zoetermeer.