MICHA ZONDAG

Oog hebben voor gerechtigheid – en die ook dóen




Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de Heer van je wil:
niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God.
Micha 6:8


NIEUWE HOUDING Deze opdracht van de profeet Micha heeft duizenden christenen in de wereld in beweging gezet. Zij vormen het Micah Global-netwerk, een wereldorganisatie, waarvan Micha Nederland de Nederlandse tak is, die bestaat sinds 2006. 
Het is een zelfstandige stichting met een partnernetwerk van meer dan twintig christelijke non-profit­organisaties, waaronder kerkelijke organisaties, goede doelen en onderwijsinstellingen. Streven naar gerechtigheid is volgens Micha Nederland de opdracht die juist christenen hebben gekregen en waarvoor zij voorop zouden moeten lopen. Voorzitter Marnix Niemeijer zegt daarover: 
‘Onrecht wordt te vaak bewust buiten ons gezichtsveld gehouden, terwijl christenen geroepen zijn om een licht in het duister te zijn. Onrecht is niet alleen iets dat ver weg plaatsvindt, maar ook dichtbij: eenzame buren, mensen met een beperking, geweld tegen vrouwen of kindermisbruik. Het is gemakkelijk om niet te zien wat de levensomstandigheden zijn van vluchtelingen en bijvoorbeeld Oost-Europese arbeidsmigranten, weggestopt in asielzoekerscentra of opgehokt met drie anderen in een caravan.’ 
De drie elementen die de profeet Micha noemt, trouw zijn, recht doen en ons leven richten op God horen onverbrekelijk bij elkaar. De mensen van Micha Nederland streven naar een nieuwe houding tegenover armoede en onrecht, dichtbij en ver weg. Veel kerken en christelijke organisaties hebben dit initiatief herkend en proberen hier handen en voeten aan te geven. 

Wat zien wij? 
Ieder jaar is er de Micha Zondag, die valt op de zondag het dichtst bij de Wereldarmoededag 
jaarlijks op 17 oktober. Dit jaar valt deze speciale zondag dus op 20 oktober. Meer dan duizend kerken in Nederland staan stil bij een thema dat raakt aan gerechtigheid. De centrale vraag deze zondag en natuurlijk ook de rest van het jaar is: ‘Zien we het wel?’ Met als ondertitel: ‘Kijken door de ogen van de Maker’. De voorzitter van Micha Nederland schrijft: 
‘God vraagt ons nadrukkelijk om oog te hebben voor de mensen aan de rand van 
de samenleving en naast deze mensen te gaan staan. Zien we ze wel? Zie ik ze wel?’
Verschillende organisaties werkten aan mee aan de samenstelling van de kerkenpakketten voor deze Micha Zondag, zoals HipHelpt, kerkgenootschap Leger des Heils, Present, Schuldhulpmaatje en Tearfund. De pakketten zijn bedoeld ter ondersteuning en inspiratie voor alle onderdelen van de kerkdienst, als preekschetsen, liedsuggesties en een kinder- en tienerprogramma. 
De preekschetsen voor deze Micha Zondag gaan over Psalm 10:14:
Toch ziet U de pijn en het verdriet, U merkt het op en weegt het in uw hand. Op U vertrouwen weerloze mensen, de wezen, U komt hun te hulp. God ziet pijn, verdriet en moeite. Wat zien wij?
Een actieve organisatie met een groot netwerk en veel leden, zo zou je Micha Nederland kunnen omschrijven. In Zoetermeer geldt dat netwerk (nog) niet, voor zover ik kon nagaan. Zondag 20 oktober staat in onze kerken niet geboekt als Micha Zondag, er zijn zoveel bijzondere zondagen … Het gaat ook niet om deze ene zondag en ook niet om deze ene organisatie, maar laten we altijd en overal naar elkaar omzien. Laten we ons vaak afvragen: ‘Zien we ze wel? Zie ik ze wel?’

Hanneke Lam
KiZ-REDACTEUR

Recht krijgen wat krom is


•     Micha Boekenreeks
Micha Nederland doet meer dan het organiseren van de Micha Zondag. Zij hebben de Micha Boekenreeks in leven geroepen om structureel boeken uit te geven over gerechtigheid en levensstijl. Zoals bijvoorbeeld het vorig jaar uitgebrachte boek over kindslavernij: Kind te koop – kennismaking met de kindslaven van vandaag. 
•     Schrijvers voor Gerechtigheid
Daarnaast is een schrijverscollectief actief. Deze ‘Schrijvers voor Gerechtigheid’ schrijven Nederlandstalige liederen voor de kerk over gerechtigheid, geschikt voor samenzang en bedoeld om christenen te helpen om goed nieuws te zijn voor hun omgeving. ‘We willen liederen schrijven die de schoonheid en de kwetsbaarheid van de schepping bezingen. Liederen die het verlangen oproepen om voor haar te zorgen’, is het uitgangspunt van de liedschrijvers.
•     Micha Cursus
‘Word je geraakt door onrecht? Wil je er wat aan doen en vraag je je af wat God van ons vraagt?’ Belangstellenden voor de Micha-organisatie kunnen als antwoord op deze door Micha Nederland gestelde vragen deelnemen aan de Micha Cursus. In zeven bijeenkomsten wordt ingegaan op wat de Bijbel zegt over gerechtigheid en hoe je mee kunt werken, door je eigen talenten en mogelijkheden in te zetten om recht te krijgen wat krom is.