PELGRIMGANGERS

Met eigen vragen op weg
We zijn weer terug. Terug van de pelgrimage van Doetinchem naar Zwolle. Met z’n veertienen zijn we op stap geweest in de Hemelvaartsweek, van woensdag 8 tot en met maandag 13 mei.

Vier dagen lopen of fietsen, voor het negende jaar op rij. Nadenken over het leven en anderen ontmoeten. Als thema hadden we ‘Ga mee!’ gekozen, het jaarthema van de Protestantse Kerk in Nederland. Na een voorafgaande kennismakingsavond op 11 april vertrokken we op 8 mei met de trein vanuit Zoetermeer naar Doetinchem. Daar werden we ontvangen door mensen van pioniersplek Spoorzoeken in Slangenburg, het beginpunt van onze tocht. De route liep deze dagen van abdij Slangenburg via Zutphen, Deventer en Wijhe naar de Dominicanen in Zwolle.

Ontmoetingen
Iedere dag beginnen we met een liturgisch moment bij de ontvangende gemeente of parochie. Alle deelnemers gaan met hun eigen vragen op weg. In principe alleen, op die manier kom je ook in gesprek met jezelf. Onderweg heb je ook ontmoetingen met anderen. Andere deelnemers of mensen die je tegenkomt. Aan het eind van de middag kom je op je dagbestemming aan. Daar werd, ook met een liturgisch moment, de dag gezamenlijk afgesloten en ging iedereen met zijn of haar gastgezin mee voor een maaltijd en een slaapplek.

Innerlijke bagage
Elke pelgrimstocht is uniek en persoonlijk. Het is een zoektocht. De motivatie is ook voor iedere pelgrim anders. De route die je kiest idem. En: er zijn algemene thema’s, die elke pelgrim onderweg tegenkomt. Om aan zo’n tocht te beginnen, hoe kort ook, is, moed nodig. Je begeeft je immers op nieuwe terreinen en je weet niet precies wat je zult tegenkomen. Ook weet je niet hoe je het zult ervaren.
Wanneer je eenmaal bent vertrokken word je je bewust van je bagage, materieel en innerlijk. Hoe je het ook wendt of keert, je hebt er mee te maken: herinneringen, overtuigingen. En juist die bagage kan soms erg zwaar zijn. Jouw pelgrimage, een zoektocht. Wat ga je vinden? Wat kom je tegen?

Inspirerend
Ook dit jaar kunnen we terug­kijken op een mooie, inspirerende pelgrimage. Met mooie ontmoetingen, zowel onderling, maar zeker ook met de ontvangende gemeenten en parochies. Het blijft heel speciaal dat je ’s middags kennismaakt met iemand die je niet kent, meegaat, een maaltijd krijgt en er kunt slapen. Je raakt in gesprek en de andere ochtend ga je als vrienden uit elkaar.
Volgend jaar hopen we weer op pelgrimage te gaan, van Zwolle naar Nijklaester! Ook weer in de Hemelvaartsweek.

Tekst en foto’s: Hans van der Bilt
TEAMLID DE PELGRIM