VAN HEMELVAARTSDAG T/M PINKSTEREN

De kracht van inspiratie en ontmoeting
IMPRESSIE Zaterdag 3 februari jl. kwamen zo’n dertig beeldend kunstenaars uit Zoetermeer en Benthuizen samen in de Oosterkerk ter inspiratie voor het tweejaarlijkse Feest van de Geest. Vanaf Hemelvaartsdag 9 mei tot en met Pinksteren zijn op zes lange middagen elf kerkgebouwen geopend voor bezoekers. Te zien is dan beeldend werk in allerlei genres geïnspireerd door de Heilige Geest die ook wel ‘de Trooster’ wordt genoemd.

Ik vond het een geweldige ervaring om zoveel mensen uit andere plaatselijke kerken te ontmoeten, die niet alleen het geloof in Jezus Christus als onze Verlosser delen, maar ook kunstvaardig zijn op verschillende gebieden. De bijeenkomst had wat mij betreft de hele dag mogen duren om zo in gesprek te komen over wat er zoal aan inspiratie leeft bij het thema ‘troost’ dit jaar.
Zelf ben ik sinds 2017 actief met tekenen en schilderen begonnen. Ik ben altijd wel creatief geweest maar gedurende vele jaren kwam het schilderen niet echt uit de verf door het drukke gezinsleven, mijn werk overdag en de vele activiteiten voor de kerk waar ik diende. Zeven jaar geleden stopte ik met werken en kon ik mij helemaal op het schilderen storten, voornamelijk model, portretten en landschappen. Het onderwerp ‘troost’ is als abstract begrip wel een hele uitdaging. Daar maken we ieder een heel nieuw werk voor. Ik ben ook reuze benieuwd naar de bijdragen van de kunstenaars uit andere kerken. Ik zal zeker een ‘rondje kerken’ fietsen in de tentoonstellingsperiode.

Feest van de Geest brengt mensen bij elkaar rondom ‘Troost’

Kunst kan mensen geweldig raken en aan het denken zetten. Omdat veel kerken te kampen hebben met daling van het kerkbezoek, is het een goed idee om met kunst bezoekers de gelegenheid te bieden een kijkje te nemen in de kerk. De deur is open, er is geen drempel en ... kunst verbindt. Dat is precies wat we met beide handen moeten aangrijpen: die verbinding zoeken. Er kan een geweldige boodschap uitgaan van een schilderij, ets of keramisch kunstwerk, waar wij woorden aan kunnen geven die vervolgens een verbinding tot stand kunnen brengen met het onderwerp waar het eigenlijk om draait.
Ja, waar draait het eigenlijk om? Draait het om het schilderij of kunstwerk? Draait het om het onderwerp troost? Of draait het om de ontmoeting? Ik denk om alle drie, maar vooral om het laatste. Ik geloof dat elke ontmoeting straks in de maand mei kostbaar kan zijn! Troost in de betekenis van het Latijnse consolare zegt zoveel als ‘samen verlichting vinden’. Ik hoop en bid, dat in alle deelnemende kerken waardevolle ontmoetingen zullen plaatsvinden met bezoekers, waarin we dat licht zullen oppikken. Dat biedt troost! Dat is een zegen. En dat is de kracht van ontmoeting.

Peter Stolk
Foto: Gastspreekster Carla Veldhuis: ‘1 beeld zegt meer dan 1000 woorden‘

Peter Stolk (1956) is lid van de interkerkelijke werkgroep, die het Feest van de Geest organiseert. Hij is actief lid van de evangelische gemeente Parousia, was daar negen jaar voorganger en schildert voornamelijk portretten en landschappen in aquarel en gouache.


11 kerken – 27 kunstenaars – 9 t/m 20 mei
De vierde editie van het landelijke Feest van de Geest in Zoetermeer vindt plaats vanaf Hemelvaartsdag en loopt door tot Tweede Pinksterdag. Op zes middagen in twee lange weekenden zijn elf kerkgebouwen open, steeds van 13.00-17.00 uur. De data zijn: 9, 11 en 12 mei – 18, 19 en 20 mei.

Dorp: Adventskerk – Oude Kerk – Nicolaaskerk
Buytenwegh: Chinese Evangelische Kerk – De Lichtzijde
Seghwaert: Ichthuskerk
Benthuizen: De Hoeksteen
Oosterheem: Oosterkerk – De Uitkijk, Parousia
Rokkeveen: De Regenboog – De Wijngaard

Na Pasen worden overal folders en een speciale fietsroute langs alle kerken verspreid. Alle deelnemende kunstenaars en kerkgebouwen zijn ook te vinden op de website www.feestvandegeestzoetermeer.nl
Neem er alvast een voorproefje en straks in mei met vrienden en bekenden overal van harte welkom!