NIEUWE CANTOR-ORGANIST OUDE KERK
‘Altijd kijken of de muziek aansluit bij de gemeente’
INTERVIEW • Het is dinsdag 6 februari als ik tegenover Geurt van Lagen zit in De Herberg naast de kerkzaal. De zondag ervoor is Geurt in de bediening van cantor-organist van de Oude Kerk bevestigd en heeft hij de eredienst muzikaal begeleid vanaf het monumentale Lohman-orgel en vanachter de vleugel. Direct daarna werden beide instrumenten voor drie weken ingepakt in verband met het schilderwerk in de kerk. Wie is Geurt van Lagen?
Geurt van Lagen is opgegroeid in Benthuizen en komt uit een gezin met zes kinderen. Na de basisschool is hij naar De Driestar in Gouda gegaan. Drie jaar lang heeft hij het gymnasium gevolgd, daarna stapte hij over naar het atheneum. Na de middelbare school ging hij Bestuurskunde studeren aan de Universiteit Leiden. Hierbij volgde hij ook lessen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag via het Practicum Musicae-traject, een gecombineerde opleiding voor Leidse studenten met muzikale aspiraties. Na het succesvol afleggen van het toelatingsexamen is Geurt aan het Koninklijk Conservatorium in 2022 gestart met zijn orgelstudie en vorig jaar begon hij ook aan de opleiding Kerkmuziek aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam.
Sinds zijn achtste jaar heeft Geurt van Lagen orgelles. Zolang hij zich kan herinneren wilde hij naar het conservatorium. Op dit moment volgt hij naast zijn studie orgel het bijvak piano. Daar komt binnenkort ook koordirectie bij.
Uitbouwen De komende tien jaar wil hij het muziek maken in de Oude Kerk gaan uitbouwen. Naast het bespelen van het orgel zal hij ook werken met het Projectkoor Oude Kerk – in de jaarlijkse serie muzikale avonddiensten met Cantatedienst, Evensong en Avondmuziek – en de huidige zanggroep verder stuwen naar een (project)cantorij. Ook wil hij de gemeente kennis laten maken met een onberijmde psalm of een gezongen Onze Vader. Een van de uitdagingen in Zoetermeer is om mensen tussen de 20 en 60 jaar geïnteresseerd te krijgen voor het zingen van kerkmuziek. ‘Om de wens om de zanggroep uit te bouwen te realiseren is actieve deelname van juist deze groep van groot belang’, vindt Geurt. ‘Hoewel ik zelf zingen eerst nooit echt leuk vond, heb ik sinds ik kerkmuziek studeer ook zangles. Omdat je er zo bewust mee bezig bent, ga je het vanzelf leuk vinden!’
‘Als musicus moet je veel kleine dingen doen. Naast het musiceren en studeren wil ik ook gaan lesgeven. En als koordirigent kan ik ook buiten de kerk terecht.’
‘Grote componisten, maar ook nieuwe muziek zal ik niet schuwen’
Diepgang Kerkmuziek moet inhoudelijk enige diepgang hebben. ‘De teksten moeten ergens over gaan. Er is bijvoorbeeld voor de muzikale avonddiensten heel veel mooie muziek die gebruikt kan worden. Maar je moet altijd kijken of de muziek aansluit bij de gemeente. Ook moet kerkmuziek kwalitatief goed zijn. Werk van de grote componisten kan. Maar ook nieuwe muziek zal ik niet schuwen. Hoewel het soms lastig te bepalen is of muziek inderdaad goed en geschikt is, zal ik proberen de kwaliteit van de muziek in de diensten zo goed mogelijk te bewaken.’
Dwarsverbanden En dan tot slot nog even over de hobby’s van Geurt. Natuurlijk is muziek zijn grote passie, maar architectuur, geschiedenis en theologie hebben ook zijn interesse. Die hebben natuurlijk ook sterke raakvlakken met muziek en met de kerk. Er zijn heel veel dwarsverbanden. Ook steden bezoeken vindt Geurt leuk om te doen. Op muziekgebied houdt Geurt erg van (Engelse) koormuziek en de traditie(s) die daarbij horen.
Geurt kijkt uit naar een goede tijd in Zoetermeer waar hij zich actief bezig wil houden met kerkmuziek. Met als doel een goede eredienst te hebben wil hij een gesprekspartner van de voorganger zijn.
Arie Vooijs
KiZ-MEDEWERKER
Foto: PR Oude Kerk / Jan Nieuwstad