DS. KEES WESDORP MET EMERITAAT

‘Gelukkig de mens die op U vertrouwt’



AFSCHEIDSINTERVIEW Veertig jaar heeft ds. Kees Wesdorp de kerk mogen dienen. Eerst als pastor van Oldenzijl en Oosternieland, daarna als predikant van Wyckel en Sloten, Berkel en Rodenrijs, Zwijndrecht en de afgelopen ruim twaalf jaar in de Oude Kerk van Zoetermeer. Eind november gaat hij met emeritaat en neemt hij afscheid in een bijzondere dienst op zondagmiddag 26 november 2023 om 15.00 uur. Zeven onderwerpen noemde ik hem en zijn reactie daarop geeft een mooie kenschets van de tijd van zijn leven in het ambt van herder en leraar.

Friesland
Mijn eerste ambtelijke gemeente. Wat was ik blij met het beroep daar naartoe. De foto van de pastorie lag steeds op mijn bureau in het Groningerland, waar ik pastoraal werker was. Je hoop, je verwachting groeit. Het dorp Wyckel en het stadje Sloten, samen een wereld van verschil. Ik kon er experimenteren, richtte een zanggroep op en was een echte spring in ’t veld. Het was een prachtige tijd waarin ik veel ervaring heb opgedaan.

Mooiste onderdeel van de liturgie
Dat blijft voor mij de preek. Het spannendst en het kwetsbaarst, de klank en de kleur van de dienst. Het Woord van God en dat mogen verkondigen! De boodschap van de Bijbel vertalen naar de concrete werkelijkheid van mensen in deze tijd, zoals ds. Kees van Ekris zo mooi beschrijft in zijn boek Dialoog, dans en duel. Inspireren en vormen vanuit de Schrift, daar ga je voor.

Lastigste hobbel
Ruzie in de tent. Ik kan er niet tegen, kruip in mijn schulp en aarzel hevig of ik wel of niet moet ingrijpen. Ik zit dan echt tussen de tandraderen.

Bijgebleven pastoraal moment
Dat ik een paar keer als geroepen binnen kwam stappen. Zoals bij een ouderling op de intensive care, of aan de rouwtafel. De crisis­momenten waarop je iets betekenen kunt voor mensen. De vraag is dan niet: ‘Wat antwoord je?’, maar vooral: ‘Heb je geluisterd?’

Muzikale liefde
David Dichter van de psalmen: fenomenaal en met Messiaanse inhoud, profetisch en met diepere lagen.
Bach Zijn cantates en zijn orgel­muziek vervelen nooit, de grondslag van alle muzikaliteit. De troostende kracht die er vanuit gaat, ja, ik ken Bach al heel lang. Hoe blij was ik toen de adventscantate ‘Nun komm den Heiden Heiland’ uitgevoerd werd in de muzikale avonddiensten. En nu op zondag 19 november in de Oude Kerk ‘Gott ist mein König’, een cantate die mij vanaf het begin begeleid heeft.
Beethoven Het is een blijvende uitdaging voor mij om sonates van hem uit de piano te krijgen. In zijn muziek zit alle kleur van pijn en somberheid en het is tegelijk zo troostend en liefdevol.
Mahler Zijn tweede en zijn achtste symfonie: zo fantastisch met het Veni Creator, het lied van de Heilige Geest. De muziek gaat van heel laag naar boven toe, het is een en al enthousiasme en begeestering.

Mooiste psalm
Psalm 84. Er zit zoveel troost in: het dal van de tranen, de musjes die welkom zijn, de oase, het zijn zaligsprekingen. In mijn studietijd raakte ik vertrouwd met de Vroege Kerk en met kerkvader Augustinus ‘de zielzorger’. Van hem heb ik ook drie preken vertaald, waar­onder Psalm 84. In mijn afscheids­dienst preek ik over vers 13: ‘HEER van de hemelse machten, gelukkig de mens die op U vertrouwt.’ Deze psalm is thuiskomen, thuiskomen bij God.

Een sabbat is gekomen
Samen met mijn vrouw Reiny naar de kerk gaan en napraten over de preek: ik zie er naar uit. Het echtgenoot, vader en opa zijn is nogal eens ondergesneeuwd. Corona was bijvoorbeeld een typische tijd, waarin ik ontzaglijk moe was maar ook tot rust kwam. Het waren zeer zeker rijke en gezegende jaren, ik had ze niet willen missen.

Marieke van der Giessen-van Velzen