14 T/M 22 SEPTEMBER

Vredesweek in Zoetermeer




Sinds 1967 organiseert PAX ieder jaar in september de nationale Vredesweek. Ondanks alle berichten over oorlogen, brandhaarden, vluchtelingen en groeiende polarisatie, zijn er ook heel veel mensen die verlangen naar vrede en verbinding en zich daarvoor inzetten. Het thema dit jaar is ‘Samen voor vrede. Nú!’.

In Zoetermeer wordt de Vredesweek op zaterdag 14 september om 13.00 uur geopend bij de vredesnaald en de vredes­boom op het Dobbe-eiland.
Vandaar start gezamenlijk de inter­religieuze Vredeswandeling, die gedeeltelijk samenvalt met de uitgezette route van de Stadspelgrimage op deze zelfde zaterdag van Open Monumentendag. Bij de vredesnaald is er sinds 7 oktober vorig jaar elke vrijdagavond een stilte­moment voor vrede en wordt er gezongen, onder meer het lied The prayers of the mothers van Yael Deckelbaum. Voor langs de Compassieroute worden zangers en koren uitgenodigd te komen zingen voor de vrede, met dit lied en bijvoorbeeld het ‘Dona nobis pacem – Heer, geef ons vrede’. Op zondag 15 september zijn er verschillende oecumenische vieringen. In De Regenboog in Zoetermeer-Zuid denken protestanten en rooms-katholieken na over ‘Elkaar in de ogen kijken’.
De Nicolaaskerk viert Vredeszondag samen met de gemeente in de Oude Kerk. Gemeente­­leden en parochianen verzorgen de lezingen en de gebeden en er wordt samen gezongen en gebeden voor vrede in de wereld. Op de laatste zondag van de Vredesweek geven de Ichthuskerk in Seghwaert, de Oosterkerk in Oosterheem en de Adventskerk in het Dorp ’s morgens hier aandacht aan. Op het Vredesprogramma deze week staat verder: Interreligieus Eten en Gesprek op woensdag 18 september, Afsluiting op zaterdag 21 september, en op woensdag 25 september zal er een Dialoogtafel zijn met een programma van Forum Bibliotheek.

Meer informatie op iloz.org