Een nieuw seizoen met mooie plannen




START EN THEMA’S Het is een lastige vraag als de zomervakantie nog niet ten einde is en het septembernummer van Kerk in Zoetermeer samengesteld wordt. Dat heeft de redactie niet belet antwoorden van de verschillende kerken te krijgen op de vragen: Wat zijn jullie plannen voor 2024-2025, wat is het jaarthema en hoe gaan jullie starten? De informatie varieert van concrete plannen tot ‘daar zijn we nog mee bezig’.

De Adventskerk in het Dorp loopt voorop. Ds. Karl Van Klaveren geeft enthousiast aan dat er al een heel jaarboekje klaarligt voor 2024-2025. Het programma bestaat uit een gevarieerd aanbod gericht op gelovigen, zoekers en twijfelaars. Er valt het komende jaar te praten en luisteren, te kijken en beleven en te proeven en doen. Iedereen is welkom!

De gemeenteleden van de Oude Kerk vieren de startdienst op zondag 8 september. Het thema is komend seizoen ‘Als nieuw!’ met als ondertitel ‘Leven in het licht van Gods koninkrijk’. Jaap van der Giessen van de taakgroep Eredienst schrijft daar onder andere over: ‘We bidden om de komst van het koninkrijk van God. Tegelijkertijd weten we door het woord van Jezus dat het koninkrijk nu al onder ons is, in het hier en nu.’ Bij dit jaarthema hoort een mooie illustratie, hierboven afgebeeld:
  • Een gouden hart en de kroon worden tegelijk vastgehouden. Waar hart en handen bij elkaar komen, gebeurt er iets.
  • De handen (in gebed) reiken naar elkaar en geven zo het geloof handen en voeten.
  • De witte lijn is een kroon, en tegelijkertijd een kring van mensen die met elkaar verbonden zijn, samen zingen, samen bidden.
  • De schaduwlijn met gebogen hoofden: elkaar steunen in vreugde en verdriet.
Zondag 15 september wordt de startzondag in de Ichthuskerk gevierd. Het jaarthema is ‘Onderweg’. In het evangelie stuurt Jezus zijn leerlingen op pad en geeft aan hen een opdracht mee. Wat zien wij als onze opdracht? Voor de kinderen en tieners is er een eigen dienst en daarna worden de ouders en hun kinderen en tieners uitgedaagd een Bible Escape te gaan doen! Het gaat over Mozes en dat past heel mooi bij het thema ‘Onderweg’.

In Zoetermeer-Zuid is gekozen voor het jaarthema ‘Op zoek’. Tijdens het startweekend op 20 en 21 september in en om kerkgebouw De Regenboog is de eerste activiteit een speurtocht voor iedereen, op zoek naar iets nieuws. Misschien ben je op zoek naar iets wat je zelf niet weet. Het thema geeft de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over je zoektocht.

De Oosterkerk-gemeente bezint zich nog op het jaarthema, laat ds. Pieter Baas weten. Het startweekend vindt plaats op 21 en 22 september en biedt een programma voor de kinderen t/m 12 jaar. ’s Avonds is er een leuke activiteit voor de tieners en tussendoor een gezamenlijke maaltijd voor iedereen. Zondagmorgen is er een gezamenlijke dienst van Oosterkerk en Perron.

Veel mooie plannen rondom zorgvuldig gekozen thema’s! Wij wensen iedereen een goede start toe en een gezegend seizoen!

De Uitgelicht-agenda op www.kerk­in­zoetermeer.nl biedt vanaf half septem­ber het jaaroverzicht van alle activitei­ten met beschrijving in en om de kerken. Die wordt maandelijks actueel bijgewerkt en in elke krant zullen ze ook weer kort genoemd worden.

Hanneke Lam
KiZ-REDACTEUR