DE NAMEN VAN KINDEREN

Wereldlichtjesdag – stille tocht van weeouders


INTERVIEW Op 10 december 2023 is het Wereldlichtjesdag. Op die dag steken wereldwijd ‘weeouders’ – ouders van overleden kinderen – en familieleden van overleden kinderen om 19.00 uur een kaars aan. Voor de elfde keer vindt deze herdenking ook plaats in Zoetermeer, op de Meerbloemhof aan de Buytenparklaan.

Monique Kupras van Infinity Uitvaartverzorging maakt deel uit van het bestuur van Wereld­lichtjesdag, samen met drie weeouders en een vijfde bestuurslid. Monique doet dit nu al ruim vijf jaar en met veel passie en betrokkenheid. Wereldlichtjesdag in Zoetermeer gaat haar merkbaar aan het hart. Monique vertelt over de Stille Tocht op deze bijzondere avond.

‘We verzamelen in de hal van de Meerbloemhof. Alle ouders steken een kaars of een kandelaar aan en samen lopen we een Stille Tocht langs de met fakkels verlichte paden. Het pad loopt naar De Terp, in het midden van de begraafplaats. Daar lopen we als groep omheen. En vanaf dat punt kunnen mensen kiezen of ze een bezoek brengen aan het graf van hun overleden kind of familielid, of met een groep weer teruglopen naar de aula. Mensen mogen een foto van hun kind meenemen en deze plaatsen tussen de vele waxinelichtjes die in de aula zijn neergezet.
Na dertig minuten start de herdenkingsdienst, waarin plaats is voor live muziek. De laatste jaren is er ook een handpan. De muziek die daaruit komt heeft iets magisch en past heel goed bij de stemming. In de dienst is er een moment dat alle opgegeven namen met veel respect worden genoemd. Je merkt de betrokkenheid en emotie bij alle aanwezigen. Na afloop kunnen mensen nog even napraten. Bij vertrek krijgen de bezoekers een boekje mee met alle gedichten en teksten van liedjes die ze die avond gehoord hebben.’

Monique vindt het heel mooi en bijzonder om deze bijeenkomst samen met anderen te mogen organiseren. Ze voelt de emotie en de dankbaarheid van de betrokkenen. Ze vertelt ook over enkele monumenten die het afgelopen jaar zijn geplaatst op de begraafplaats voor alle overleden kinderen. Eén staat er op De Terp en de andere drie op plekken waar kindergraven zijn. Mensen kunnen daar ook even zitten om te gedenken en te mijmeren. Elk jaar worden er ongeveer tachtig namen genoemd in de herdenkingsdienst. Mensen kunnen deze namen vooraf opgeven op de website. Alle overleden kinderen worden herdacht, ook stil geboren kinderen en volwassen kinderen, of het nu kort of al langer geleden is.

Helma Nieuwstad