SERIE AANSPREKENDE FILMPJES

Community tegen eenzaamheid






ACTUEEL Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem, ook in Zoetermeer. Er zijn buurten in onze stad waar meer dan de helft van de mensen zich eenzaam voelt. De Zoetermeerse Community tegen eenzaamheid probeert daar iets aan te doen.

Bij eenzaamheid ervaar je een gemis aan een hechte, emotio­nele band met anderen. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Eenzaamheidgevoelens kunnen invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven.
Er bestaan verschillende soorten eenzaamheid. Het belangrijkste onderscheid dat wordt gemaakt, is tussen sociale eenzaamheid en emotionele eenzaamheid. Bij sociale eenzaamheid gaat het vooral om het ontbreken van contacten zoals vrienden, kennissen en collega’s. Emotionele eenzaamheid ontstaat als iemand een hechte band met één andere persoon, meestal de levenspartner, mist. 

Je eigen graadmeter
Eenzaamheid is iets dat je ervaart. Dit betekent dat je pas eenzaam bent als je jezelf eenzaam voelt. Alleen zijn hoeft niet gepaard te gaan met je eenzaam voelen. Jij bent je eigen graadmeter. Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of langdurig voelen. Kort gezegd, wanneer eenzaamheid je ongelukkig maakt of het je belemmert in je functioneren.

Bestrijden van eenzaamheid
Zonder oplossing is eenzaamheid ziekmakend, het kan leiden tot hogere zorgkosten. En dat terwijl zorg nooit de echte eenzaamheid kan oplossen. Eenzaamheid bestrijden kunnen wij alleen met elkaar en met de eenzame inwoners zelf. Een klein gebaar en een beetje aandacht kan voor iemand al veel betekenen. Als je je eenzaam voelt, zul je zelf op een gegeven moment de stap moeten zetten om (weer) mee te doen, of te blijven meedoen. Iets zoeken wat je zin geeft en waar je blij van wordt. Ertoe doen is heel belangrijk.

Eenzaamheid in Zoetermeer
In 2016 voelde maar liefst 45 procent van de 19 t/m 64-jarigen in Zoetermeer zich eenzaam. Voor ouderen vanaf 65 jaar was dat zelfs 48 procent. Bijgaande kaart laat in de buurten Stadscentrum, Palenstein en Meerzicht-Oost in 2016 de hoogste mate van eenzaamheid zien. Vooral ouderen, jongeren, niet-westerse migranten, mensen met GGZ-problematiek en alleenstaanden ervaren eenzaamheid in hun leven. Inmiddels zijn we zeven jaar verder, nieuwe cijfers ontbreken nog, maar het probleem zal vermoedelijk alleen maar groter geworden zijn.

Zoetermeer Actief-filmpjes
Zoetermeer Actief is een website waarin dagelijks nieuwsberichten voor inwoners van Zoetermeer worden geplaatst. Voorzitter van de stichting Zoetermeer Actief is Mark Neijssel, tevens hoofd PR. Mark is actief geweest als maatschappelijk werker en is met zijn vrouw Rita een van de partners van de Zoetermeerse Community tegen eenzaamheid: een verzamelplaats van allerlei instanties, die zich bezighouden met eenzaamheids­bestrijding. Je kunt er terecht als je je eenzaam voelt en ook als je je aan wilt melden als vrijwilliger. 
Voor een serie filmpjes heeft Zoetermeer Actief Christa, Kevin, Sieg, Marije, Truus, Kees benaderd, die durfden te vertellen hoe ze in eenzaamheid terecht kwamen en daaruit geholpen werden. Deze serie heeft landelijke bekendheid gekregen en wordt ook in andere plaatsen gebruikt om eenzaamheid en mogelijke oplossingen onder de aandacht te brengen.

Kunnen kerken helpen?
De pioniersplekken Perron Oosterheem (Oosterkerk) en De Pelgrim (in gebouw De Oase in Meerzicht) zijn al bij de Community aangesloten. Kunnen we vanuit de protestantse wijkgemeenten en kerken hier ook aan bijdragen? Bijvoorbeeld met een maatjes­project? Het zou één van de manieren zijn waarop we als kerk onze blik meer naar buiten richten.

Jan Blankespoor

W zoetermeeractief.nl/429-nieuws-2023/24391-eenzaamheid-in-beeld-overzicht – serie korte filmpjes W zoetermeertegeneenzaamheid.nl – platform en ontmoeting