OVERVLOED EN NIEUW BEGIN

Het getal 8 in de Bijbel






ACHTERGROND Getallen in de Bijbel kunnen vaak letterlijk opgevat worden, maar soms worden ze symbolisch gebruikt. Dat blijkt meestal wel uit de context. Vooral voor de Joden zijn er getallen met symboliek. Het getal 8 is zeker niet een van de belangrijkste, maar er wordt wel betekenis aan gehecht.

In het Oude Testament
Het getal 8 komt meer dan honderd keer voor in de Bijbel. De eerste keer is bij de instelling van de besnijdenis, in Genesis 17:12-13. Joodse jongens moeten op de achtste dag worden besneden. Je wordt daarmee direct bepaald bij het verbond van God met Abraham. Overigens blijkt dat de achtste dag na de geboorte voor een besnijdenis gunstig is, omdat het nabloeden dan eerder stopt.
In de Tora wordt de betekenis van de besnijdenis verdiept (Leviticus 12:3 en Deuteronomium 10:16). Het is niet alleen een uiterlijk teken van het geloof, maar het geloof in God vraagt ook om een hartsingreep en die leidt vervolgens tot goede daden.

Ook bij Noach komt het getal 8 voor: God redde in totaal acht mensen op de ark, om na de zondvloed een nieuw begin voor de mensheid te hebben. 
Zoals 7 het getal van de volheid of totaliteit is, zo is 8 het getal van de overmaat. Zo hebben de grote Joodse feesten een achtste dag, ten overvloede. Soekot of Loofhuttenfeest is een joods feest dat zeven dagen duurt. De achtste en grote dag van het feest wordt aangeduid als Slotfeest of Sjemini Atsèrèt.

Aäron en zijn zonen worden op de achtste dag als hogepriester en priesters van Gods ark van het verbond geïnstalleerd. Het gewaad van de hogepriester bestaat uit acht kledingstukken. De Joodse traditie vertelt dat het getal ‘8’ geschreven wordt als ’twee nullen op elkaar’, wat zou verwijzen naar de twee werelden hemel en aarde die met elkaar zijn verzoend.

In het Nieuwe Testament
De eerste keer dat het getal 8 wordt genoemd in het Nieuwe Testament, is in Lucas 2:21. 
Het eerste lijden van Jezus was bij zijn besnijdenis op de achtste dag. Het getal 8 symboliseert in het Nieuwe Testament de besnijdenis van het hart door Christus en het ontvangen van de Heilige Geest (Romeinen 2:28-29 en Kolossenzen 2:11-13).

Het getal 888 wordt vaak gezien als het getal van Jezus Christus en is de tegenhanger van het getal van het beest: 666, genoemd in Openbaring 13:17-18. De getalswaarde 888 als ‘symbool’ voor Christus is minder bekend.
De logica achter het getal is afgeleid van het Griekse alfabet: in het Grieks kent elke letter volgens de gematria een getalswaarde. 
Gematria is een leer (niet alleen door Joden gebruikt!) waarin getallen in woorden en woorden in getallen worden omgezet. Als je de waarde van de letters in de naam Iesous optelt, krijg je 888.

De laatste keer dat het getal 8 in de Bijbel voorkomt, is in 1 Petrus 3. Petrus onderstreept dat er acht zielen in de ark van Noach waren, en dat door hen een nieuw begin tot stand is gebracht. 

De opstanding en verschijning van Jezus was op de achtste dag na een volle sabbatsweek (Johannes 20:1). De achtste dag werd in de Vroege Kerk gezien als de dag zonder einde, de dag zonder avond. De achtste dag heeft altijd betrekking op iets nieuws, op de opstanding, op de eeuwigheid. 

Jan Blankespoor

Meer over gematria en de naam ‘Jesous’: 
-    greece.com/info/language/greek_numbers/ 
-    bible-menorah.jimdofree.com/english/888/ 
Meer over ‘de achtste dag’: 
-    jair-bijbelstudies.nl/sabbat-feesten/de-achtste-dag  
-    theologie.nl/artikelen/een-vleugje-eeuwigheid/