SAMEN BELEVEN

Paasmaaltijd met jongeren en kinderen






AAN TAFEL IN DE OUDE KERK In de Stille Week worden er twee ‘Paasmaaltijden’ gegeten in de Oude Kerk Gemeente. Op woensdag gaan we met de jongeren aan tafel en op Witte Donderdag met de kinderen en hun ouders. Dat vindt plaats in het koor van de Oude Kerk.

Wat heet ‘Paasmaaltijd’, als op deze dagen vooral het lijden en sterven van de Heer herdacht wordt en de Paasmorgen begonnen wordt met een feestelijk Paasontbijt? Pascha heeft met uittocht uit verslavingen en met doortocht uit beklemmingen te maken. De Heer is ons daarin voorgegaan, en heeft ons van nog veel meer bevrijd. De naam blijft daarom passend. 
De Paasmaaltijd bestaat uit twee momenten: een ‘liturgisch’ gedeelte en een maaltijdgedeelte. In het liturgische deel leggen kinderen één voor één voorwerpen op tafel: stenen, een oliekruikje, een palmtak, een waterkan met wasbak, een touw en een doornenkroon. Bij ieder voorwerp wordt het daarbij passende deel uit de lijdens­geschiedenis uit de Evangeliën voorgelezen en een lied gezongen. 
Daarna trekt de dominee zijn toga aan en legt uit wat Jezus gedaan en gezegd heeft bij zijn laatste maaltijd. Namelijk dat Hij zijn leerlingen geleerd heeft zijn dood te gedenken met brood en met wijn. 
Er liggen matzes op tafel, de dominee breekt die in stukken en deelt die rond. Daarmee gedenken wij hoe Jezus gebroken werd aan het kruis. Dan is er de kan met druivensap, die uitgeschonken wordt in bekertjes. Samen vieren we daarmee de oneindige ver­geving van de Heer en de hoop op de toekomst door zijn opstanding. 
Als we dit samen gevierd hebben, trekt de dominee zijn toga weer uit en genieten we verder van een uitgebreide broodmaaltijd, waar de diakenen voor gezorgd hebben.

ds. Kees Wesdorp