Uitgave van de Protestantse Gemeente Zoetermeer

Overstappen

‘Tot ziens  in de Tienerdienst!’
Ichthuskerk Ieder jaar vlak voor de zomervakantie wordt in de Ichthuskerk de ‘overstapdienst’ gevierd. In deze bijzondere dienst gaat de aandacht naar de kinderen van groep 8 die na de vakantie naar de middelbare school gaan. Een grote stap, die ook gemaakt wordt in de kerk: zij verlaten de Basiscatechese en Kindernevendienst en mogen in september meedoen aan de Tienerdiensten.

Dat ging dit jaar anders. Boosdoener Covid-19 had er voor gezorgd dat er wekenlang geen kind meer in de kerk te zien was. Een overstapdienst zat er dus niet in. Marga Verbeek, jeugdouderling, basiscatechese-juf en lid van het kindernevendienstteam, verzon een mooi alternatief. Op een maandagavond waren de ‘overstappers’, hun ouders en eventuele broertjes en zusjes uitgenodigd in de Ichthuskerk om hun bijzondere moment te beleven. Alles werd opgenomen en tijdens de kerkdienst van 5 juli konden de aanwezige gemeenteleden en thuiskijkers de overstap meebeleven via de beamer.
Marga heette Maud, Sarah, Amayra, Lucas en Leon hartelijk welkom, ze staken een kaarsje aan, zoals ze gewend zijn aan het begin van de basiscatechese en de kindernevendienst. Daarna mochten de kinderen vertellen naar welke middelbare school zij gaan en wat ze leuk vonden aan de catechese en de kindernevendienst. Juf Marga werd verlegen van de complimenten over haar leuke lessen en spelletjes en de geweldige speurtocht in en rond de kerk. De groep 8-kinderen gaven aan dat ze veel geleerd hadden over de Bijbel en dat fijn vonden.

Ook je gedachten kun je in je rugzakje bewaren

Er hoorde ook een cadeautje bij. De kinderen kregen het traditionele rugzakje, symbool voor wat je in je leven meeneemt en ‘ook nog handig voor je gymschoenen op de middelbare school’, voegde juf Marga toe. Maar niet alleen dingen die je beet kunt pakken, ook je gedachten, bijvoorbeeld iets waar je blij mee bent, kun je in je rugzakje bewaren. Voor dit moment kregen de kinderen symbolische cadeautjes: een zaklampje als symbool voor het licht van God, een flesje druivensap ter herinnering aan de Maaltijd van de Heer en een bedeltje met de symbolen Geloof, Hoop en Liefde. Toezingen mocht niet, maar de kinderen vertrokken met gesproken allerbeste wensen en een: ‘Tot ziens in de Tienerdienst!’

‘Mooi om de kinderen te zien groeien’

OOSTERKERK Op diezelfde 5 juli was er ook een overstap in de Oosterkerk. Kinderen die na de zomervakantie naar groep 5 gaan, stappen over van de Kinderkerk naar Kinderkerk Plus.

Vanaf juli was er in de Oosterkerk weer ‘live’ Kinderkerk. De overstap van de tien kinderen was dan ook Baruchheel persoonlijk en fijn’, volgens Jolanda de Niet, een van de medewerkers van de Kinderkerk. Eén voor één werden de kinderen naar voren geroepen en mochten ze zeggen wat ze fijn vonden in de Kinderkerk. De ‘overstappers’ kregen een boekje van Nieske Selles-­ten Brinke: Mijn eigen prekenschrijfboek. ‘Het is best wel even wennen om voortaan de hele dienst in de kerk te blijven’, zegt Jolanda. ‘Dit boekje met vragen op eigen niveau kunnen ze tijdens de preek beantwoorden en helpt hen daarbij.’
Naast de ‘gewone’ Kinderkerk elke zondagmorgen voor kinderen t/m groep 4, is er één keer in de maand in de ochtend Kinderkerk voor groep 5 en 6 en in de middag Kinderkerk Plus voor kinderen uit groep 5 t/m 8. Hiervoor zijn deze ‘overstappers’ hartelijk uitgenodigd; zij horen nu bij de grotere kinderen en ze vinden het best fijn om niet meer bij de kleintjes te horen.
Juf Jolanda vindt het jammer om afscheid te nemen. ‘Je hebt de kinderen meestal vanaf groep 1 tot en met groep 4 en kent ze best goed. Het is mooi om ze te zien groeien.’
Dat blijkt wel bij Jasmijn. Ze ging graag naar de Kinderkerk, vond het knutselen fijn en de bijbelverhalen mooi verteld. Lastig om te zeggen wat ze ervan heeft geleerd, want ‘de meeste verhalen kende ik al’. KinderkerkPlus vindt ze wel spannend, omdat ze denkt dat het wat moeilijker wordt en ze de kinderen nog niet kent.

Spannend en toch leuk, eraan toe zijn en ertegenop zien. Dat overkomt veel kinderen in de komende periode. Allemaal veel goeds en plezier toegewenst!

Hanneke Lam

Foto: Afscheid van de Kindernevendienst én van juf Marga in de Ichthuskerk.