Uitgave van de Protestantse Gemeente Zoetermeer

‘Pelgrimage Anders’
IMPRESSIE Vanwege de coronacrisis ging de voorgenomen pelgrimage vanuit De Pelgrim naar mede-pioniersplek Slangenburg bij Doetinchem niet door. We bedachten wat anders: een virtuele pelgrimage met langeafstandswandelingen rondom Zoetermeer. Zestien mensen gingen op stap.

Elke pelgrimstocht is uniek en persoonlijk. De motivatie is voor iedere pelgrim anders, de route die je kiest idem. Om aan zo’n tocht te beginnen, hoe kort ook, is, moed nodig. Je begeeft je immers op nieuw terrein en je weet niet precies wat je zult tegenkomen.
Elke dag begon met een ochtendgebed via Skype en werd met een online viering afgesloten. Centraal stond het lied ‘Blijf niet staren’, een vierregelige canon van Huub Oosterhuis op de tekst van Jesaja 43:18-19. Iedere dag kreeg ook een eigen thema en de lopers gingen op stap met een bezinningstekst.
Wanneer je eenmaal bent vertrokken word je je bewust van de bagage die je met je meeneemt, materieel en innerlijk. Jouw pelgrimage: een zoektocht, wat ga je vinden?

Bijzondere reacties
  • Een heel aparte ervaring om te pelgrimeren zonder fysieke contacten met je medepelgrims, ontvangende kerken en gastgezinnen. Ik miste die contacten.
  • Het was prachtig om dit te kunnen doen. De natuur groette en troostte mij weer onderweg, net als de jaren ervoor. De natuur trekt zich niets aan van Covid!
  • Zo’n tocht lijkt vaak heel veel op wat er in het leven gebeurt, waarbij je je afvraagt: ‘Wat nu? Wat wordt er van mij verwacht, welke richting moet ik uit?’
  • De ‘Pelgrimstocht Anders’ kwam onverwachts op mijn pad, precies op een aantal vrije dagen in een intensieve tijd. Stilstaan in het hier en nu.
  • Een overweging onderweg: in bestemming zit het woord stem. Hoor je de stem? Volg je de stem? Voel je je geroepen?
  • Bijzonder, het lied ‘Blijf niet staren’ als uitgangspunt in deze coronatijd.
  • Waardevol zijn de dagteksten waarover je gedurende de tocht kunt nadenken en waardoor je soms weer even kennis met jezelf kunt maken.

Tekst en foto's: Hans van der Bilt

21 mei: Blijf niet staren op wat vroeger was Thema: Wat neem je mee?
22 mei: Sta niet stil in het verleden Thema: Verdwalen? Je weg vinden?
23 mei: Ik, zegt Hij, ga iets nieuws beginnen Thema: Ontmoeting
24 mei: Het is al begonnen, merk je het niet? Thema: Je bestemming