Uitgave van de Protestantse Gemeente Zoetermeer

TOEKOMSTMUZIEK

Elke dag de kerken open
CENTRALE PLEK Op schilderijen van Pieter Janszoon Saenredam (1597-1665) is het goed te zien. Kijk maar eens naar deze afbeeldingen, van de Nieuwe en Sint-Annakerk in Haarlem of naar die van de Sint-Bavo. Er is duidelijk geen kerkdienst aan de gang, toch lopen er mensen (en dieren). Waarschijnlijk is het een gewone doordeweekse dag.

Letterlijk en figuurlijk stond de kerk in die tijd in het midden van de samenleving. Er was altijd wel iets te doen en te beleven. Er waren samenkomsten in de eredienst op zondag. Op vaste momenten werden er concerten gegeven door stadsorganisten, betaald door het stadsbestuur die eigenaar was van de orgels.

Muziek genieten, je lunch delen en je hart luchten

Je trof elkaar ook voor zakelijke contacten in het kerkgebouw, een ideale en centrale plek voor afspraken en ontmoetingen.

Veranderd
In de loop der eeuwen is dit wel veranderd. De kerk is uit het middelpunt verdwenen. De deuren zijn behalve op zondagochtend in het algemeen gesloten. Sommige kerken zijn inmiddels definitief dicht. Ook in Zoetermeer zullen er op termijn godshuizen sluiten, vanwege het dalend aantal kerkgangers en navenante terugloop van financiën. Heeft de kerk
eigenlijk nog wel toekomst?

Uitbouwen
Ik denk dat de toekomst van de kerk van Jezus Christus in het midden van diezelfde samen­leving ligt. Wij moeten daar weer volop deel van uit gaan maken. Door letterlijk op alle dagen de deuren van de kerkgebouwen open te zetten. De mooie initia­tieven die er al zijn, moeten we verder uitbouwen met de middelen die we hebben.
Omdat de kerk er voor iedereen is. Even kunnen uitblazen, de sfeer ervaren, een expositie bekijken. Genieten van muziek tijdens bijzondere avonddiensten, woensdagse Lunchpauze- en Regenboogconcerten, zaterdagse Podiumevenementen. Binnen­lopen voor koffie of een stilte­moment, je lunch delen en je hart luchten, luisteren of samen eten. Nieuwsgierig worden naar God en mensen om je heen, en omzien naar elkaar.

Flexplekken
Natuurlijk vraagt ‘elke dag de kerken open’ beheer en toezicht én de nodige financiën. Maar wat vroeger kon, dat kan nu ook. Zeker omdat we goed gebruik kunnen maken van nieuwe technologische mogelijkheden. Deuren kunnen op afstand geopend worden en toezicht via camera’s gebeurt overal om ons heen.
Waarom bieden we gemeenteleden niet een plek aan waar ze tegen vergoeding kunnen werken en vergaderen? Gewoon een kwestie van een sleutel ergens ophalen en goede afspraken. En als je er dan toch bent de deuren openzetten, zodat mensen de kans krijgen de kerk (weer) eens van binnen te bekijken.

De kerk (weer) eens van binnen bekijken

Try-out
En wat te denken van muziek-, toneel- en andere groepen die om oefenruimte verlegen zitten. Geef ze een gereduceerd tarief en maak de deal dat zij jaarlijks één of meer try-outs geven, waarbij de toegangsopbrengsten voor de kerk zijn. Mogelijkheden te over.

Zo houd je de kerk overeind, de financiën gezond en kun je mensen met liefde en open armen ontvangen. Wie weet, volgt de belangstelling voor wat er op zondag in die kerk gebeurt vanzelf.

Arie Vooijs