Uitgave van de Protestantse Gemeente Zoetermeer

KERK VAN JE DROMEN

Verrassende ideeën
TIENERS ‘U bent vrijdag hartelijk welkom tijdens de Tiener­tent in De Oase’, mailde Willem (17) in reactie op een brede uit­nodiging aan jongeren en tieners om mee te denken over de kerk van hun dromen. We gingen, en we kwamen er enthousiast weer vandaan. Wat een schitterende gedachten, wat een spontaan onthaal.

Onbevangen en open, zo te zien helemaal zichzelf, tekenden elf tieners van min-10 tot 17 jaar in een gezellige eigen ruimte op hoe hun kerk eruit mag zien. Meestal een concreet gebouw, met veel ruimte voor rust, aandacht, een eigen plek, en bijzondere leer­momenten over de schepping, God en Jezus. Oud en jong apart, en toch ook weer samen. Lees en luister, je ziet het voor je.

De kerk van Evi (11) is van glas en staat midden in een natuurgebied. Onderin is de kerkzaal met het kruis en grote deuren ernaartoe. Iedereen mag naar binnen, ook dieren zijn welkom. Je kunt er elke dag naartoe, om te praten of te luisteren. Op de verdieping is een tienergedeelte en daar weer boven een spelletjeskamer voor iedereen. Iedereen ziet elkaar en je kunt naar elkaar toegaan. De natuur zie je om je heen en van buiten zie je ook hoe fijn en goed het binnen is.

Amber (14) droomt van een buitenkerk, met hagepreken. Je bent vrij om te zitten, om te staan, om te voetballen. Er is geen tent en ook geen paraplu.

Voor het meisje van net 9 is de kerk altijd open en licht. Er moet altijd iets zijn dat aan God of aan Jezus doet denken: een kruis of een kaars. Er is altijd iemand aanwezig, een vriend of vriendin. Je kunt er knutselen en je kunt ervan leren. De Bijbel moet voorgelezen worden, zingen hoeft niet, bidden wel. Ook dieren mogen naar binnen en er zijn veel planten en bomen in de kerk.

Simrit (12) droomt van een aparte ruimte met eenzijdig glas en geluidsdicht. Een plek waar jongeren van de middelbare school zichzelf kunnen zijn. Ouderen mogen er zonder toestemming niet komen, ook geen bloemendames! Je mag zelf kiezen of je wilt opletten in de luisterkamer of niet. Je kunt tussendoor wisselen van kamer en er is lekkere thee en cappuccino. Elke maand is er een jeugddienst en er is altijd kindernevendienst.

Voor Tirsa (16) is het motto: ‘Geen haat maar liefde!’ Mensen zijn open minded en vriendelijk. Je respecteert hoe de ander is, er is geen racisme, discriminatie of pestgedrag. Je moet niet bang zijn om naar de kerk toe te komen, je kunt er je hart uitstorten. Openstaan voor nieuwe ideeën en creatief bezig zijn is belangrijk. Jongeren en ouderen hebben persoonlijke inbreng in de dienst.

Joach (14): De taal was vroeger in het Latijn, je moest maar geloven dat het waar was. In de kerk wil je iets van Jezus leren. En er moet gepraat kunnen worden in een extra ruimte. Een eigen plek voor kinderen, voor jongeren, voor ouderen. Een plek waar je jezelf kunt zijn. Daar moet je het architectuurontwerp van een kerkgebouw op aanpassen. Ook een buitenterras hoort daarbij.

Willem (17): Meer discussie en interactiviteit in plaats van een preek. Het moet over het leven van nu gaan, niet per se over de Bijbel of over God. God kun je in alles en in iedereen tegenkomen, dat is mijn mening. Laat sketches zien voor meer luchtigheid. Maak het wat spannender met een avontuurlijk rollenspel zoals Dungeons & Dragons. Zorg voor relaxte banken, koffie en thee tijdens de dienst en meer muziek voor de smaak van jongeren. Maak een grotere kletsplaats, zodat de ouderen de gang niet blokkeren na de dienst, en een grotere en exclusievere jeugdruimte.

Wessel (10): Een plek waar je rust vindt. Een plek waar je veilig bent. Een plek waar je kunt ontspannen. Met zitzakken, speelparadijs, kidsruimte, koelkast, gamekamer, een zwembad en een rustpark in het midden. In alle ruimtes moet je tot rust kunnen komen. Alles is voor iedereen, ouderen en jongeren kunnen kiezen wat ze willen doen.

Liesbeth van Daal en Marieke van der Giessen