Uitgave van de Protestantse Gemeente Zoetermeer

IMPRESSIE

Moderne Herberg voor Oude Kerk
In februari van dit jaar is begonnen met de aanbouw aan de Oude Kerk. Daarmee ging een grote wens in vervulling. Nu, in december, is de uitbouw zo goed als klaar en heeft een toepasselijke naam gekregen: De Herberg!

De Herberg is tot stand gekomen dankzij een groot aantal vrijwilligers, die er veel tijd in hebben gestoken. In het eerste kwartaal van 2020 zal het gebouw in gebruik genomen worden. Drie gemeenteleden geven, vanuit hun eigen betrokkenheid, weer hoe zij tegen deze aanbouw aankijken.

‘Het is een plaatje. Moderne architectuur, die goed combineert met de Oude Kerk.’
Rik Buddenberg, gemeentelid en voorzitter College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Zoetermeer
‘Destijds is het plan De Luiken Open ontwikkeld en we slaan hiermee twee vliegen in een klap. De aanbouw leidt tot verdieping van het gemeenschapsleven: koffiedrinken na de dienst, kindernevendienst, vergaderfaciliteiten. Daarnaast kan het kerkgebouw ruimer worden gebruikt voor concerten, tentoonstellingen, huwelijken en rouwplechtigheden. Met legaten, externe fondsen en vele acties door leden van de Oude Kerk hebben we de financiering van de bouw rond gekregen. De aanbouw is een project geworden van de hele wijk­gemeente, van jong tot oud.’

‘Voortaan mogen we al onze bijeenkomsten concentreren in ons eigen mooie kerkelijk centrum. Als dat geen zegen is!’
Sjoukje de Vos, gemeentelid en jarenlang ouderling
Sjoukje is erg blij en dankbaar dat de Oude Kerk Gemeente binnenkort een nieuw kerkelijk bijgebouw in gebruik neemt. ‘Het zal met allerlei activiteiten in hoge mate verbindend en samenbindend zijn naar onze gemeente. Naar de directe omgeving zal het gebouw uitnodigend zijn. Zo zal de nieuwbouw zowel de gemeente­opbouw als onze missionaire opdracht dienen.’ Sjoukje denkt dat bij de ingebruikname een mooi dankgebed passend is!

‘Ik vind het heel bijzonder om vrijwilligerswerk in en om de aanbouw te mogen verrichten.’
Otto van der Vorm, gemeentelid en vrijwilliger, onder meer belast met onderhoudswerkzaamheden
Otto heeft ruim 38 jaar voor de kerken allerlei functies en werkzaamheden verricht. Momenteel zit hij in de projectgroep aanbouw en verschillende subcommissies. Veel van zijn tijd gaat naar de coördinatie en begeleiding van aannemers, installateurs, vrijwilligers en de bouwcommissie. Dit is waarschijnlijk zijn laatste grote klus, waarbij hij – opnieuw – alle betrokken partijen begeleidt naar een fantastisch eindresultaat.

Tekst en foto’s: Ron Orta