Uitgave van de Protestantse Gemeente Zoetermeer

Gezocht: engel met trekhaak
Deze maand doet Kerk in Zoetermeer een krantje open over engelen. Ze zijn er in alle soorten en maten. Je vindt ze in de verhalen van het Oude Testament, we horen ze in de Kerstnacht, ze zijn ook in ons spraakgebruik ingeburgerd. En hoe vaak komt er niet een engel ‘naast je staan’.

Denk aan beschermengelen. Hoe vaak zeggen we niet, als er een narrow escape uit een of andere penibele situatie is geweest, dat er een engeltje op iemands schouder heeft gezeten. En een beetje ondeugend zeggen we bij een heel lekker gerecht op tafel wel eens: het lijkt wel of er een engeltje op je … Inderdaad, op je tong!

Helpende handen
De engel is een metafoor geworden voor positieve invloed in moeilijke situaties. Daarom komt het in dit nummer prachtig uit dat we kunnen vertellen over de op 9 november door wijkdiaconieën en Stichting Present georganiseerde activiteiten voor mensen met heel weinig inkomen, beperkt sociaal netwerk of een beperking te helpen met een ‘handen- uit-de-mouwen-klus’. Helpende handen in plaats van een traditionele financiële gift. In totaal zeven ploegen met vijfentwintig deelnemers uit de Protestantse Gemeente Zoetermeer deden mee aan deze zogeheten ‘Tijdcollecte’. De klussen betroffen: een kamer behangen, verven van kamermuren en een plafond, afvoeren van overtollige huisraad bij een verhuizing, een opruimklus in een woonkamer, pannenkoeken bakken in een zorgcentrum en een middag Bingo spelen bij de Herbergier, een instelling voor mensen met geheugenproblemen.

Superblije mensen
Het resultaat was een groot aantal superblije mensen, die door de inzet van velen binnen een dag een klus geklaard kregen waar ze misschien wel weken tegenop hadden gezien. De andere activiteiten waren plezierige verrassingen om een dag een leuke invulling te geven. Mogelijk dat ook bij de geholpen mensen in de dagen daarna in de familiekring nog is nagepraat over de engelen die misschien niet op hun schouders zaten, maar die naast hen kwamen staan op een lastig moment. Als je dan denkt aan het afvoeren van overtollige huisraad dan is het logisch te gaan werven onder de titel: ‘Gezocht: engel met trekhaak’. Er zijn gelukkig dus ook engelen met twee praktische benen op de grond. Goed om te weten, toch? Stichting Present en de deelnemende wijkdiaconieën spreken hun hartelijke dank uit aan alle vrijwilligers die deze geslaagde dag mogelijk maakten.

Fien Meiresonne