Uitgave van de Protestantse Gemeente Zoetermeer

GELOVEN IN BEELD

DoorKIJKje: ‘Het mag een beetje schuren’
In dit novembernummer niet alleen de rubriek KIJK van de hand van Theo Poot, maar ook een doorKIJKje naar wie Theo is met zijn grote passie voor tekenen.

In elk nummer van Kerk in Zoetermeer staat een tekening van de hand van Theo Poot, die een link legt naar het thema van de maand: KIJK. Theo doet dat op een bijzondere manier. Hij weet het thema te vangen in een cartoonachtige prent die je aan het denken zet.

Actuele associatie
‘Ik ben een fervente krantenlezer en verbind het thema graag met de actualiteit. Het idee ontstaat al doende, maar het uitwerken kost de meeste tijd, een uur of vier. Ik begin met schetsen met potlood. Voor de uiteindelijke tekening gebruik ik Oost-Indische inkt, daar ga ik echt even voor zitten.’ De laatste tijd gebruikt hij er ook kleur bij. ‘Een meerwaarde, omdat ik zo meer stemming kan mee­geven of iets kan accentueren.’
Theo is opgegroeid in een hervormd milieu en was jaren kerkelijk betrokken. De laatste tijd geeft hij er op een andere manier invulling aan. Hij kent het kerkelijke wereldje goed en heeft meestal wel een associatie met het thema dat wordt aangedragen. Hij laat zich door de redactie informeren over welke richting hij uit moet denken en gaat daarna zelf aan de slag.

Dol op strips
Het tekenen zat er al vroeg in bij Theo. Hij groeide op in de glorietijd van de stripcultuur en was helemaal weg van strips als Eppo, Kuifje en Donald Duck. Hij tekende van jongs af aan en wilde dolgraag striptekenaar worden. Theo herinnert zich de vele cartoons in zijn jeugd die te maken hadden met de politiek. Een voorbeeld voor hem is onder meer politiek tekenaar Tom Janssen.
‘Het leuke van het maken van een cartoon is dat het iets dubbel­zinnigs in zich heeft. Het lokt uit tot nadenken, het mag een beetje schuren.’

Woordspeling
Toch heeft hij van het tekenen niet zijn beroep gemaakt. Theo begon zijn loopbaan als onderwijzer op een basisschool en is later gaan lesgeven in het voortgezet onderwijs. Hij doceerde daar met name geschiedenis. Naast het lesgeven werkte hij mee aan het schrijven van geschiedenismethoden en examens geschiedenis.

‘De kracht van beeld: ieder kan er eigen gedachten bij hebben’

Hij is ook een liefhebber van taal. ‘Ik vind het leuk om in een tekening een woordspeling te verwerken. Ik heb niet de behoefte om het uit te leggen, dan is de lol eraf. Het is aan de kijker wat hij met de tekening doet. Dat is ook de kracht van het beeld: iedereen kan zijn eigen gedachten erbij hebben.’

‘Het dringt zich op’
Beeld kan veel dingen bij elkaar brengen, is zijn ervaring. ‘Het roept verhalen, gevoelens en herinneringen op, kan confronterend zijn en een spiegel voorhouden. Beelden dragen symboliek in zich’, zegt hij, ‘daarom vind ik het mooi om ermee te werken. Beeld dringt zich op, daar bedoel ik mee dat het opvalt: je blik wordt er naartoe getrokken.’ Lesgeven doet hij inmiddels niet meer, hij houdt zich nu nog bezig met de ICT binnen het onderwijs en hij gaat binnenkort met pensioen. Hij hoopt dat hij wat meer tijd kan vinden voor het tekenen en wil zich toeleggen op het ontwikkelen van een goede, vaste stijl. Het lijkt hem ook leuk om iets nieuws te gaan proberen, zoals het schilderen van een levend model of stilleven.

Willeke van Trigt

Theo Poot is getrouwd, hij heeft twee kinderen, een zoon en een dochter, en drie kleinkinderen. Naast zijn passie voor tekenen zingt hij graag en hij is ook een liefhebber van kunst.