Uitgave van de Protestantse Gemeente Zoetermeer

KERK VOOR DE BUURT

Blij met aanwezigheid en inbreng
IMPRESSIE Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam en mist verbondenheid met anderen. In de eerste week van oktober slaan sociale en diaconale organisaties daartegen de handen ineen. Bij wijk- en buurtplek Halte 2717 in Buytenwegh is ‘Kom erbij!’ het hele jaar door de slogan.

Van dinsdag tot donderdag is er de inloop, waar steevast een handvol tot tiental bezoekers komt. Twee keer in de maand wordt de tafel gedekt voor de Buurtmaaltijd. Vooral mensen die alleenstaand of eenzaam zijn of slecht in de slappe was zitten schuiven hierbij aan.

Er is een druk pastoraal en sociaal uitwisselen

Voor Senioren Actief maandelijks op donderdag worden mensen persoonlijk met een uitnodigingsbezoekje vereerd. Dat werpt zijn vruchten af. Er is een druk pastoraal en sociaal uitwisselen over van alles en nog wat.
Elk jaar is er een zomerprogramma voor jongeren en gehandicapte mensen die niet met vakantie gaan. Rond Halloween, Allerheiligen en Kerst doen we volop mee met activiteiten in het winkelcentrum. We evangeliseren niet, wel blijkt onze christelijke signatuur, soms subtiel. Denk aan: ‘Voor wie wil jij een kaarsje branden?’, pompoenenverkoop met recepten, Amnesty-actie en wenskaarten in de kerstboom.

De koning te rijk
We krijgen vooral hulde van mensen die we individueel kunnen helpen. Een luisterend oor maakt al blij en als we concreet iets extra’s kunnen doen, zijn mensen de koning te rijk. Ook het Wijknetwerk en de Vrienden van Buytenwegh zijn blij met onze aanwezigheid en inbreng. Het zou mooi zijn ook hen eens aan het woord te laten. Samen met hen kunnen wij kerk voor de buurt zijn.

Johan Roest
Buurtpastor Halte 2717

In Zoetermeer coördineert het Open Platform tegen Eenzaamheid Zoetermeer (OPEZ) de activiteiten in de Week tegen Eenzaamheid van 1 t/m 8 oktober. Het is een platform van vrijwilligers, professionals en actieve bewoners. Het kernteam bestaat uit: Palet Welzijn, Piëzo, Mooi Welzijn, Buurtzorg, bibliotheek en gemeente Zoetermeer.
W eentegeneenzaamheid.nl