Uitgave van de Protestantse Gemeente Zoetermeer

WORLD SERVANTS

‘Hij zag hoe hard we  konden werken’
REPORTAGE Deze zomer zijn we als World Servants Zoetermeer naar verschillende projecten geweest. Allemaal reisden we af naar Afrika: een aantal naar Malawi, anderen naar Zambia, Ghana of Oeganda. Zelf ben ik naar Oeganda geweest: het was een fantastisch project!

We kwamen in een dorp in Oeganda om een school te renoveren. De plaatselijke aannemer had gedacht dat er bouwvakkers zouden komen, dus het viel een beetje tegen dat het een groep jongeren bleek te zijn zonder enige ervaring. Gedurende de drie weken ging hij ons echter steeds meer waarderen. Hij zag hoe enthousiast we waren, hoe hard we konden werken en hoe leuk het was om elkaar te leren kennen.

Veel interactie
Ook de hoofddocent van de school had niet verwacht dat er zoveel interactie zou zijn tussen de lokale bevolking en ons. Hij vond het geweldig dat we een pannenkoekenfeest gaven, waarbij wij stapels pannenkoeken hadden gebakken voor iedereen. Als reactie daarop gaven zij ook een diner voor ons.

Enthousiast
We hebben veel van elkaar kunnen leren. Er zijn heel veel verschillen, maar uiteindelijk komen we allemaal samen in Christus. Het was fantastisch om te zien hoe enthousiast de Oegandezen over God zijn, hoe zij Hem vol vreugde aanbidden.

Meer armoede
We hebben ook meer van het land gezien toen we op safari gingen. Daarvoor moesten we eerst een aantal uur in een busje rijden, waarbij we het landschap van lieverlee zagen veranderen. Langs de kant van de weg was steeds meer armoede te zien en steeds meer open vlaktes. Op het safaripark werden we direct begroet door apen, we sliepen tussen de impala’s en de volgende ochtend hebben we in de sfeer van ‘The Lion King’-film heel veel olifanten en giraffes gezien.

Honderd jerrycans
Het project heeft veel indruk gemaakt. Ik zal nooit vergeten hoe een local vertelde over zijn bekering tot God, dat een jongetje van de school thuis steeds meer mee ging helpen sinds wij aan het bouwen waren, dat een jongen van 16 elke dag honderd jerrycans met water naar ons bracht zodat wij konden drinken en douchen, en hoe de bewoners dansen en zingen voor God.
Zonder de hulp van sponsors was deze reis niet mogelijk geweest. Daarom wil ik iedereen die een bijdrage heeft geleverd heel hartelijk danken. Met elkaar hebben we een steentje bijgedragen aan een betere wereld!

Esther Janse
World Servants Zoetermeer