Uitgave van de Protestantse Gemeente Zoetermeer

Leven is zingen is leven is zingen!
Zaterdagmorgen, half tien, gebouw Adventskerk. De zon schijnt uitbundig door de hoge ramen en werpt een helder licht op het ‘tuintje’ dat in het midden van de kerkruimte is gecreëerd. Eromheen staan stoelen in een kring, links de piano, verder is de ruimte leeg. Er druppelen wat mensen binnen, die allemaal hartelijk worden ontvangen door Liselet van Gent. Zij zorgt er direct voor dat je je op je gemak voelt. We gaan zingen: het ‘Lied van de hemel en de aarde’.

Liselet organiseerde het afgelopen seizoen zo’n zeven bijeenkomsten op zaterdagmorgen onder de titel ‘Lied van de hemel en de aarde’, steeds in de Adventskerk. Iedereen is welkom, goede zangers, minder getalenteerde, één keer aanwezig of vaker, alles mag en alles is goed.

‘Het gaat om zingen
in het moment,
daarin zit vrijheid’

Dat is het uitgangspunt van Liselet: er hoeven geen prestaties geleverd te worden en je hoeft niet voorbereid te zijn. ‘Het gaat om zingen in het moment’, zegt Liselet. ‘Daarin zit vrijheid.’ De eenvoud en de herhaling van de muziek helpt daarbij.

Verlangen
Tijdens haar opleiding aan het conservatorium in Rotterdam en haar carrière als zangeres en zangpedagoog voelde Liselet druk:
‘Het was wel goed, maar het kon altijd beter’. De Academie voor Stembevrijding in Amsterdam leerde haar dat vreugde en verdriet er toe doen, dat je dat mag bezingen en dat het altijd goed genoeg is. ‘Stembevrijding is geen methode, maar een verlangen’, schrijft Liselet op haar website. Met dat verlangen is Liselet aan de slag gegaan, met zichzelf, met haar leerlingen en met de deelnemers aan het ‘Lied van de hemel en de aarde’.

Vrij laten gaan
Zij kiest zorgvuldig haar woorden als zij antwoordt op de vraag wat haar doel is. ‘Mijn hoop is dat door het zingen mensen bereid zijn zichzelf te laten raken, zodat liefde en vriendelijkheid kunnen stromen. Het ‘Lied van de hemel en de aarde’ kan een contrapunt in deze harde wereld zijn.’ Haar geloof dat in de mens liefde besloten is, noemt zij God. ‘Als zingen liefde is, dan kun je het tot je nemen en ook weer uitdelen.’

‘Het kan een
contrapunt in deze
harde wereld zijn’

Verbindend
In deze sfeer zongen we zaterdagmorgen liederen van de aarde: mantra’s uit culturen die dichtbij de natuur staan, om de liefde voor onze eigen aard en de aarde door te geven. Er was aandacht voor ademhaling en het vrij laten gaan van je eigen geluid. Dat noemt Liselet het lied van de hemel.
Aarde en hemel hebben elkaar nodig: bij het lied van de aarde gaat het meer om naar buiten gericht zijn. Het lied van de hemel is gericht op de stilte, het innerlijke gevoel. Geluid geven doet goed, de jubelende emotie of de klaagzang kunnen eruit en dat is bevrijdend en heilzaam.
Het samen zingen in de Adventskerk werkte verbindend, gaf plezier en kracht en smaakte naar een volgende keer. Zingen en leven horen bij elkaar, volgens Liselet en zij vat dat mooi samen op haar website: ‘Leven is zingen is leven is zingen.’

• Hanneke Lam