Uitgave van de Protestantse Gemeente Zoetermeer

ACHTER TRALIES

Vol vuur en passie in Albanië
Na twaalf jaar bij Gevangenenzorg Nederland verhuisde Esther Klaassen twee jaar geleden vanuit Zoetermeer naar zusterorganisatie Gevangenenzorg Albanië: Shoqëria Kristianë e të Burgosurve të Shqiperisë op z’n Albanees. Bij Perron Centrum in Oosterheem was ze ook een bekend gezicht. Wat drijft haar en wat komt ze tegen?

‘Vanaf het eerste moment dat ik achter de tralies belandde, voelde ik me thuis in het werken met gevangenen. De rauwe kanten van het leven, tot de kern komen, werken aan herstel. In Albanië nu werkzaam als directing manager van de organisatie, is mijn focus verschoven van herstel van gevangenen en slachtoffers naar groei en professionalisering van team en organisatie.’

Leven brengen
‘Jezus zei: “Ik ben gekomen om Leven te brengen, en dat in overvloed.“ Ik geloof dat wij mensen uitgenodigd worden om in verhouding tot onze Schepper te leven en dat daar het Leven is. En terwijl het ons niet lukt, komt Hij het brengen.
Als ik kijk naar mijn collega’s hier in Albanië, zie ik een mooie groep mensen die vol vuur en passie het Evangelie van Jezus Christus uitdelen en overdragen in gevange­nissen en bij de achtergebleven families thuis.
Door middel van cursussen, kerkdiensten in gevangenissen, bijbelstudie, gebed, persoonlijke pastorale aandacht, praktische hulpverlening, kansen voor achtergestelde kinderen van gevangenen creëren.
Op mijn beurt mag ik hen weer ondersteunen. Wat hebben zij nodig om hun werk en roeping uit te voeren? Ik werk aan professionalisering, beleidsvoering, trainingen, plannen en projecten.’

Brandend verlangen
‘In dit land – waar decennialang een streng communistisch regime heeft geheerst – is initiatief nemen, verantwoordelijkheid dragen, durven uitproberen en persoonlijke ontwikkeling de kop in gedrukt.

‘Zoveel mogelijkheden die tot bloei kunnen komen’

Ik denk dat ik daar het vuurtje voel branden, als ik zie wat een mogelijkheden er in mijn collega’s gelegd zijn die nog niet tot bloei zijn gekomen, waar nog laagjes van angst of onzekerheid overheen liggen. Daarom is mijn verlangen om naast de professionele ook de persoonlijke groei van mijn collega’s te helpen ontdekken en stimuleren.’

Schakeltje
‘Pas zei een collega tegen me: “Esther, wat je ons hebt geleerd over intervisie vind ik zó’n goede werkwijze dat ik het ook in mijn kerk wil gebruiken, kan dat?“ Ja natuurlijk!
In Albanië, waar niet alleen individuen maar ook de jonge kerken op zoek zijn naar effectiviteit, goede omgang met elkaar en het uitdelen van Gods liefde, hoop ik zo een schakeltje te zijn. Voor Leven in overvloed.’

Kijk voor meer informatie over het werk van Esther Klaassen op W www.dedikim.nl 

Willeke van Trigt