Uitgave van de Protestantse Gemeente Zoetermeer

PELGRIMAGEWEEKEND

Wanneer je eenmaal bent vertrokken ...
PERSOONLIJK Elke pelgrimage en iedere pelgrim is uniek. De motivatie is voor ieder anders en dat geldt ook voor de route die je kiest. Wat je zult merken onderweg is, dat je te maken krijgt met omvormingsprocessen. En dat kan best heftig zijn.

Door de eeuwen heen hebben pelgrims de reis ondernomen naar bijvoorbeeld plaatsen als Iona of Santiago de Compostella. Op zoek naar heling, inspiratie en een nieuwe richting in hun leven. 
Een fysieke pelgrimstocht is een uiterlijk teken van een innerlijke reis – van zoeken, spijt, berouw, opstanding, wedergeboorte en verder gaan – de reis van het hart dat veilig is in de handen van de Schepper, van de eeuwigheid. Ze komt voort uit de overtuiging dat het leven een proces is van voortdurende verandering en beweging. Wij zijn nooit in rust en leven altijd met hoop en verwachtingen naar de toekomst. 
Wanneer je eenmaal bent vertrokken word je je bewust van de bagage die je met je meeneemt. Materieel én innerlijk. Want hoe je het ook wendt of keert, je hebt te maken met die last en innerlijke bagage. Van herinneringen of overtuigingen. En juist die bagage kan zwaar zijn. 
Jouw pelgrimage, een zoektocht, géén vakantie of zomaar een wandeltochtje. Wat ga je vinden? Wat gebeurt er met je? Wat is je bestemming? Twee reacties van mensen die dit jaar hebben meegelopen met het Pelgrimageweekend, met vier routes als een Zoetermeers klaverblad uitgezet door De Pelgrim. 

De wandel- en fietsroutes in en om Zoetermeer zijn door De Pelgrim uitgegeven in een boekje. Er staan ook teksten in voor onderweg die je helpen om ‘de innerlijke reis’ te gaan; € 25; te bestellen via info@depelgrimzoetermeer.nl 

• Hans van der Bilt
TEAM DE PELGRIM

REINIER: ‘Openstaan voor de ontmoetingen van die dag’
Van Hemelvaartsdag tot de zondag daarop elke dag zo’n 20 à 25 kilometer gewandeld. We beginnen om half negen ’s ochtends met een kopje koffie of thee en vervolgens een korte viering in de Pelgrimskerk. Daarna één voor één starten en wandelen in de vier windrichtingen, gekoppeld aan een thema. 

West: Westerpark, Leidschenveen met het kerkje naast de autoweg en de Nieuwe Driemanspolder
Noord: Noord Aa, weidepaden, Oosterheem en Van Tuylpark
Oost: Oosterheem, Bentwoud, Moerkapelle en via de molens bij de Rottemeren terug
Zuid: Groenzoom, Pijnacker en De Balij

Leuk om op deze manier de verschillende natuur­gebieden rond Zoetermeer lopend te ervaren. Elke wandeling sluiten we met een korte viering af, waar ieder de mogelijkheid heeft ervaringen te delen, en zingen we het mooie lied: ‘Ga met God en Hij zal met je zijn.’ Ben ik tot nieuwe inzichten gekomen? Het is sowieso plezierig te wandelen, in je hoofd niet met de dagelijkse dingen bezig te zijn en onderweg met elkaar op te trekken. En verder dat de vraag naar de zin van het leven niet zo zinvol is. Het komt er veel meer op aan elke dag open te staan voor de ontmoetingen van die dag.

MARJOKE: ‘Het levert echt een verdieping op’
Voor het tweede achtereenvolgende jaar ga ik mee met het Pelgrimageweekend van De Pelgrim. We lopen weer vier dagen dicht bij huis. Elke dag begint met een korte samenkomst met stilte, lied, bijbeltekst en krijgt een thema mee: ‘loslaten’, ‘ontmoeting’, ‘verstilling’, ‘verbinding’. Zelf ga ik niet, zoals sommige andere deelnemers, met een speciale vraag of ‘opdracht’ aan mezelf op pad. Ik neem het dagthema mee en laat op me af komen wat ik onderweg tegenkom.

Het zijn vier bijzondere dagen. Het lopen gaat goed. Al is het niet pijnvrij, op de een of andere manier deert me dat niet. We hebben heerlijk weer, en wat is het mooi in en om Zoetermeer! Je gaat op pad met je eigen verhaal en met eigen ‘bagage’. Je vragen, hoop en verwachting, je neemt het allemaal mee. De instelling waarmee je op pad gaat is bepalend. Je weet dat het een lang stuk is en dat er momenten zijn dat het niet vanzelf gaat. Maar als je dat meeneemt in de ervaring, levert het echt een verdieping op.

Wat mijn religieus (be)leven betreft is de periode van de pelgrimage in 2021 tot die van 2022, een heel belangrijke. Geloof en zingeving zijn meer en meer een dagelijks deel van mijn leven geworden. De pelgrima­ges hebben hier een belangrijke bijdrage aan geleverd.