Uitgave van de Protestantse Gemeente Zoetermeer

SCHRIJFIDEE

Brief aan je kleinkind(eren)!
INTERVIEW De onder oudere lezers bekende journalist/schrijver Hugo Brandt Corstius schijnt eens gezegd te hebben: ‘taal is luchtvervuiling’. Maar dat zou hij – als hij nu nog leefde – niet hebben kunnen zeggen over Jannie van Maldegem (60). Zij staat bij veel Zoetermeerders bekend als voormalige en levenslange kleuterjuf, en maakt nu onder meer furore als schrijfcoach.

Wie echter denkt dat Jannie een ouderwetse ‘schoolfrik’ is, vergist zich. Ze stopte eerder met school en volgde liever de roep van haar creativiteit, die tot uiting komt in haar taalvaardigheid. De taal als Bisonkit tussen mensen. Honderden mensen in onze stad heeft zij plezierige momenten bezorgd bij het  helpen met schrijven. Veelal vrouwen, soms ook mannen nemen deel aan de cursussen en workshops die ze gaf en geeft. 

De taal als Bisonkit tussen mensen

Toen Jannie zelf oma ging worden vormde dat prachtige moment het knallende startschot voor haar project: ‘Brieven aan mijn kleinkind’, later ‘... aan mijn kleinkinderen’. Ze laat helemaal in het midden of en wanneer haar kleinkinderen haar brieven beantwoorden. 
Zij zelf beleeft het als uitermate waardevol om wat ze denkt, voelt, hoopt of misschien ook wel pijn doet, aan het papier toe te vertrouwen. Tot haar eigen verwondering ontdekte ze tegelijkertijd dat ze door deze schrijfpassie ook met andere ogen tegen de relatie met haar eigen kinderen aan ging kijken. 

Dertig oma’s 
Haar eigen ervaringen brachten haar op het idee om grootouders te stimuleren haar voorbeeld 
te volgen en brieven aan hun kleinkinderen te gaan schrijven. Op dit moment heeft zij een groep van zo’n dertig oma’s die ze elke week schrijfsuggesties of schrijf­ideeën toestuurt. De onderwerpen liggen voor het oprapen: eigenlijk is alles goed wat in je opkomt en wat jij interessant vindt om op te schrijven. 
Als echte professional heeft Jannie zelf ook heel wat cursussen gevolgd om dit werk spannend te maken voor de deelnemers. 
Er zijn ook prachtige boeken over geschreven die boordevol inspiratie staan. Jannie helpt de deelnemende schrijfsters (ook schrijvers welkom!) graag met steeds weer een nieuwe suggestie. Want het gaat natuurlijk over veel meer dan alleen bevallen. 

Volop gespreksstof
Zo’n op het oog aardige hobby blijkt een geweldige impact te krijgen op de manier hoe je tegen het leven en andere mensen aankijkt. Het heeft ook te maken met spiritualiteit. En het schept bovenal verbinding tussen de generaties. 

Impact op hoe je tegen het leven aankijkt

Straks zal blijken dat heel veel van die liefdevol geproduceerde teksten urenlange gesprekken opleveren tussen grootouders en kleinkinderen. De ouders die daar tussenin zitten zullen van verbazing van hun stoel vallen. Wat een schat aan gedachten, die zich lenen voor een goed gesprek!

Fien Meiresonne

Hoe het werkt
Iedere maandagochtend stuur ik een schrijfidee. Een opstapje, een voorstel om jou de pen op te laten pakken. 
We schrijven voor onze kleinkinderen. Het wordt geen dik boek, geen levensverhaal. Alle 52 stukjes vormen samen een enorm mooi document. Een weerslag van jouw wijsheid, van jouw levenservaring, jouw ondeugendheid. 
Het gaat over levenslust. Hoe kijk jij naar de wereld en hoe kijkt de wereld naar jou.
Het gaat om wat er in jou opkomt. Alles is goed. Spelling en stijl, totaal niet belangrijk. 
Je praat als het ware op papier. Iedereen die kan lezen en schrijven kan meedoen.

Lees meer op www.schrijfavonturen.nl