Uitgave van de Protestantse Gemeente Zoetermeer

BOUWSTENEN (6)

Loslaten voor een fijner leven
Loslaten is een begrip van alledag dat soms best problemen geeft. Daarom in deze Bouw­stenen­-­aflevering vijf praktisch toe te passen ‘levenstips’ over het loslaten van dingen die je hinderen.

1 Laat dingen los waar je geen controle over hebt.
Over karakters van mensen, het wereldnieuws, het weer en zo meer heb je geen enkele controle. Spaar daarom je energie en zeg tegen jezelf dat je je hier niet meer druk om wilt maken. Blijf dat herhalen. Heb je over sommige dingen een beetje controle, bedenk dan hoe je dat kunt verbeteren. Doe wat je kunt en wees daar tevreden mee.

2 Laat los wat anderen van je vinden.
Jouw leven is jouw leven. Je druk maken over de gedachten van anderen is dus een zinloze bezigheid. Hou je liever bezig met hoe jij over jezelf denkt en neem dat als positief uitgangspunt in je houding tegenover anderen.

3 Laat het streven naar perfectie los.
Constant streven naar perfectie is een eenzijdig gevecht met de realiteit. ‘Nobody is perfect’, zegt de flegmatieke Engelsman. Natuurlijk mag je proberen de beste te zijn, maar er zit een grens aan. Bepaal zelf wanneer die grens is bereikt. Als iets goed is, moet het dan per se beter?

4 Laat overbodige verlangens los.
Vaak sluipen kleine en grotere verlangens ons brein binnen: leuk om te hebben of leuk om te doen. Je kunt er chagrijnig van worden als het niet direct te realiseren is. Herinner jezelf eraan dat je leven leuk genoeg is. Je hebt veel minder nodig dan je denkt. Als je overbodige verlangens loslaat wordt je leven een stuk simpeler.

5 Laat je verwachtingen over anderen los.
Relaties worden een stuk simpeler als je niet te veel van anderen verwacht. Maak je niet druk als iemand de foto van je vriend(in) op Facebook ‘liket’ en die van jou niet. Ga gewoon goed om met de mensen om je heen. Als je echt iets van iemand verwacht, maak dat dan duidelijk, zodat daar geen misverstand over kan bestaan.

Met dank aan Jelle Hermus van www.sochicken.nl/leren-loslaten  

Fien Meiresonne

In de rubriek Bouwstenen wordt maandelijks een aspect belicht van ‘De kerk in bedrijf’. Dat gaat de ene keer over spirituele zaken, de andere keer over praktische zaken die de kerk in stand kunnen houden.