Uitgave van de Protestantse Gemeente Zoetermeer

BUURTMAALTIJD

Het betere goede leven
In de voor-coronatijd kwamen de bezoekers van Halte 2717 in Buytenwegh op geregelde en ongeregelde tijdstippen bij elkaar. Vaak genoten ze ook van een goede maaltijd, liefdevol verzorgd door deskundige, vrijwillige handen.

Velen ervoeren de Halte-momenten van ontmoeting als elementen van een goed leven. Het blijkt waarde toe te voegen, als je meer mensen leert kennen die naar jouw verhaal luisteren. Maar door de soms vrij intensieve contacten kan er ook wrijving ontstaan. Het gevaar van roddel ligt dan op de loer, een reële bedreiging van de goede sfeer.

‘Doe er iets aan’
Toen een orthodoxe rabbi in Jeruzalem geconfronteerd werd met het verschijnsel van ‘negatief spreken over anderen’ – wij noemen dat gewoon ‘roddelen’ en als er iets ‘zonde’ is dan is het dit wel – zei hij: ‘Niet moeilijk, doe er iets aan.’ Hij geeft vier betrekkelijk eenvoudige stappen om het roddelen waar jij getuige van bent, te stoppen.
  • Probeer de spreker (m/v) subtiel naar iets anders af te leiden.
  • Lukt dat niet, fluister hem of haar dan in over een ander onderwerp te beginnen.
  • Als dat niet baat, herhaal je dit luider. Lukt het nog niet, zeg het dan heel duidelijk.
  • Ten slotte kun je ook demonstratief weglopen.
In Halte 2717 is roddelen ook wel eens de hobby van een enkeling. Daarom is er op voorhand een helder ‘statement’ aan de muur aangebracht, met de simpele doch dringende tekst: ‘Bij de Halte 2717 praten wij nooit over maar altijd met elkaar’.

... of dankzij corona
Als er dan ineens een corona-­pandemie uitbreekt vergaat de meesten de lust tot roddelen wel. Logisch, want Halte 2717 ging dicht en aan het redelijk onbezorgde uurtje bij elkaar kwam een bruut einde.
Gelukkig begint het leven langzaam aan terug te keren. Erg fijn om elkaar weer te ontmoeten. Knuffelen mag niet, maar dat gebeurde toch al weinig. Veel bezoekers hebben intussen ervaren dat het leven kwetsbaar is. Er kan zomaar iets gebeuren dat je leven op zijn kop zet. En de man over wie je roddelde? Die kwam een maaltijd bij je brengen. Zou het goede leven misschien zelfs beter zijn geworden, nu we in de omgang met elkaar dingen op een diepere laag scherper gaan zien en zaken beter relati­veren? Het oude kerkliedje kan misschien weer worden geneuried:
‘Tel uw zegeningen,
tel ze één voor één,
tel ze, tel ze alle
en vergeet er geen.’
Als je zo kunt tellen, is er toch (weer) sprake van een goed leven. Ondanks of dankzij corona. En: wie eerst roddel over zich heen kreeg, krijgt nu misschien wel hartelijk te horen: ‘Dankjewel dat je in de afgelopen maanden naar me omkeek.’

Tekst en foto: Fien Meiresonne