Uitgave van de Protestantse Gemeente Zoetermeer

AAN TAFEL

Eten verbindt




Het is net na de wekelijkse Perronlunch op vrijdag en dat is nog te ruiken als ik de Oosterkerk binnenkom. Een restje soep gaat mee naar huis. Dat typeert ‘kok van de kerk’ Fred Cammeraat. Voedsel weggooien doet hij nooit, hij verwerkt het ergens anders in of deelt het uit.

‘Bij de Perronlunches zie je elkaar elke week, dan bouw je wel wat op. Elke maand kook ik bij Middin in Oosterheem, een begeleid-­wonen-project voor mensen met een beperking, waarbij we ook omwoners uitnodigen. Heel mooi om te zien dat daar zoveel betrokkenheid is op elkaar. Op zondag hebben we geregeld Perronmaaltijdmeetings en op Kerstavond maken we samen met heel veel vrijwilligers een kerst­diner voor mensen uit de wijk.’

De mooiste verhalen
‘Eten verbindt! Je hoort aan tafel de mooiste verhalen. Het samen eten zorgt voor een goede sfeer. Soms word ik gevraagd voor een speciale avond, zoals de inter­kerkelijke bijeenkomst ter gelegenheid van 400 jaar Reformatie. Dan verdiep ik me in wat men gewoon was te eten in die tijd en laat ik me daardoor inspireren.’

‘Bijbels-joodse’ gerechten
‘Met het boek Bijbels culinair van ‘kookdominee’ Han Wilbrink is het koken van ‘bijbelse’ gerechten begonnen. Henk Boerman, de tweede missionair werker van Perron, vroeg me een keer te koken bij een bijbels thema tijdens de Perronmeeting. Dat was een succes! Ik heb ook een keer ‘bijbels’ gekookt voor alle predikanten van de Protestantse Gemeente Zoetermeer. Dat vonden ze blijkbaar zo leuk en lekker, dat het zelfs buiten Zoetermeer bekend werd. Ik kreeg telefoontjes uit het hele land.’ 

Samen koken
‘Zo komt het dat ik wel ‘kok van de kerk’ wordt genoemd: geen chef-kok, maar Perronkok, zeg ik vaak. Maar ik werk ook samen met Frank van de Beld van de Pelgrimskerk en met Marja Oosterveen van De Regenboog. Alleen maar leuk, dat doe ik graag. Bij activiteiten voor de Groene senioren in de Oosterkerk kook ik altijd en bij Perron-themadiners. Verder ben ik ook ‘gewoon’ cateraar hoor.’

‘... die eten alles!’
‘Op de mavo kreeg ik in de eerste klas kookles en ik ging er thuis direct mee aan de slag. Mijn moeder kreeg daardoor ook meer inspiratie, waardoor er opeens heel anders werd gekookt. Ik schrik allang niet meer terug van een grote groep. Ik kook ook graag met verse producten. Wat echt veranderd is zijn de diëten: glutenvrij, lactosevrij ... Daar moet je steeds meer rekening mee houden. Behalve als je voor een groep senioren kookt, die eten alles!’

Kunst- en vliegwerk
‘Bij een kerstdiner voor Perron ging het een keertje mis ... met Beef Wellington, biefstuk verpakt in bladerdeeg. Ik had er zes op een rij liggen, voor een groot gezelschap. Helaas, toen ik de oven opendeed was het één grote beef geworden. Ze zaten allemaal aan elkaar geplakt! Met wat kunst- en vliegwerk kreeg ik toch op elk bordje een mooi opgemaakt stukje beef. Het bladerdeeg heb ik maar achterwege gelaten …’

Specialiteit
‘Ik houd erg van stoofgerechten, met vlees, maar ook groentestoof. Dat staat lekker lang te pruttelen, de smaken trekken er helemaal doorheen. Maar mijn specialiteit is soep. Een Perronlunchbezoekster zegt altijd: ‘Ik kom niet voor jou, hoor, ik kom voor je soep.’

 Willeke van Trigt

Foto: ‘Vers en voedzaam, eten zoals het hoort.’ 
Fotograaf: Leonie Vreeswijk-Feith (www.photosbyleonie.nl)